Jak se nás letos dotknou nové změny. Slevy na poplatníka, paušál pro živnostníky, exekuce a platby za vodu

Ministerstvo financí pro letošní rok připravilo řadu změn. Některé z nich se budou týkat téměř každého, např. změny v regulaci vodného a stočného. Další se dotknou velké části z nás, a to zaměstnanců, OSVČ a živnostníků. Relativně malého počtu lidí se budou týkat změny v souvislosti se zastavenými exekucemi. Nová opatření by pro obyčejné smrtelníky měla mít pozitivní dopad, na rozdíl od státního rozpočtu, který tímto neušetří. O co se tedy od 1.1. 2022 konkrétně jedná?

Zvýšení slevy na dani na poplatníka

Sleva na poplatníka je základní daňovou slevou, kterou může uplatnit každý člověk se zdanitelnými příjmy (odborně každý poplatník daně z příjmů). Nárok vzniká nejen všem zaměstnancům a OSVČ, ale také pracujícím studentům, důchodcům a ženám na mateřské dovolené. Laicky řečeno, v případě, že podáváte klasické daňové přiznání, díky těmto změnám ušetříte.

Nová výše paušální daně pro živnostníky

Výše měsíční zálohy na paušální daň pro příští rok vychází na 5 994 Kč. V této částce je zahrnuta záloha na minimální zdravotní pojistné ve výši 2 627 Kč, záloha na minimální sociální pojistné navýšené o 15 % ve výši 3 267 Kč a záloha na daň z příjmů ve výši rovných 100 Kč. K úpravě paušální daně dochází vždy jednou za rok a její výše závisí na vývoji průměrné mzdy, podle čehož se upravují zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

V případě splnění podmínek pro vstup do režimu paušální daně, mohou OSVČ podat oznámení o vstupu do tohoto režimu do 10. ledna prostřednictvím on-line formuláře. Jestli se vám paušální daň vyplatí, si můžete spočítat pomocí on-line kalkulačky.

Nová sleva na dani za zastavené exekuce

Novela exekučního řádu stanovuje, že za předpokladu splnění zákonem stanovených podmínek zastaví exekutor exekuci, pokud pohledávka nepřevyšuje částku 1 500 Kč bez příslušenství a její vymáhání trvalo po dobu alespoň tří let předtím, než novela vstoupila v platnost. Pokud nebyla ani z části po třech letech pohledávka vymožena, je zavedena nová sleva na dani za zastavenou exekuci. Výše slevy na dani pak odpovídá výši náhrady, kterou oprávněnému přizná exekutor při zastavení exekuce.

Změny v regulaci vodného a stočného

Ministerstvo financí zveřejnilo nový výměr o regulaci cen v oboru vodovodů a kanalizací pro období 2022-2026 s účinností od 1. ledna 2022. Po loňském snížení DPH na vodné a stočné z 15 % na 10 % tak úřad pokračuje v aktivním přístupu k cenové regulaci vodárenství. V tomto výměru jsou nastavena nová pravidla tak, aby spotřebitel zaplatil pouze tolik, kolik je nutné. Hlavní změnou výměru je zavedení tzv. vyrovnání. Pokud společnost vybere ve vodném a stočném více než měla, bude tyto prostředky v následujících letech vracet spotřebitelům formou nižší ceny.

Zdroj: MFČR