Místo zhodnocení peněz přišel o stovky tisíc. Policisté varují před podvody s kryptoměnami!

KRAJ VYSOČINA – Podvody spojené s investicemi do kryptoměn zaměstnávají kriminalisty na Vysočině téměř denně. Jen během loňského prosince jich byly dvě desítky a lidem tak zmizely z účtů statisíce korun. Jedním z napálených je i muž, který pod vidinou zhodnocení odeslal ze svého účtu 400 tisíc korun, a tak o ně nenávratně přišel.

Na internetu a sociálních sítích se objevují stále častěji podvodné stránky lákající na investice do bitcoinů a dalších kryptoměn. Vyskytují se ve více jazykových mutacích, včetně českého jazyka. Jsou přeložené velice kvalitně a působí tak poměrně důvěryhodným dojmem. Stránky často lákají na zaručený postup známých osobností, které snadno a rychle „zbohatly“, a zneužívají tak jejich jmen.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Kriminalisté na Vysočině řeší aktuálně případ, kdy neznámý pachatel v listopadu loňského roku telefonicky kontaktoval muže s nabídkou výhodného burzovního obchodování se společností FinFix World. „Prostřednictvím aplikace WhatsApp a aplikace AnyDesk, kterou muž umožnil pachateli vzdálený přístup do svého počítače, mu pomohl založit na internetu bitcoinový účet u Binance.com a investiční účet u společnosti FinFix World, na který pak muž podle pokynů pachatele zaslal ze svého bankovního účtu postupně finanční prostředky ve výši přesahující 400 000 korun,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

V prosinci se pak neznámý pachatel pokusil odčerpat z mužova účtu 5 000 EUR, ale transakce neproběhla, protože klient neměl na účtu tak vysoký zůstatek. Teprve tehdy muž pochopil, že naletěl podvodníkům a že o své peníze, které chtěl tímto zhodnotit, definitivně přišel.

Jak podvodníkům nenaletět?

Tím nejdůležitějším varováním je obezřetnost a velká opatrnost. „V žádném případě by lidé neměli dávat nikomu neznámému svolení k tomu, aby se vzdáleně připojili k jejich počítačům. Pokud už se tak stane, rozhodně by se v této situaci neměli přihlašovat ke svým bankovním účtům,“ uvedl kriminalista Pavel Zmrhal s tím, že tyto rizikové investice lidé provádějí prostřednictvím aplikace, kterou si sami nainstalují na pokyn domnělého poradce.

A pokud už se lidé rozhodnou investovat do kybernetických měn, měli by se vždy obracet pouze na renomované a důvěryhodné finanční instituce. Ostražití by měli být zejména před lákavými reklamami neznámých společností, které slibují rychle rostoucí zisky. „V žádném případě neinstalujte do počítače programy z nedůvěryhodných zdrojů. Nikdy nikomu neposílejte kopie osobních dokladů a platebních karet. V žádném případě nepovolte neznámým osobám přístup do vašeho počítače a opravdu důkladně zvažte investování do kybernetické měny,“ uzavřel Pavel Zmrhal.