Ve šternberské porodnici se loni narodilo 1195 dětí, letos byl první Kája

ŠTERNBERK – Celkem 1195 dětí se loni narodilo v porodnici Nemocnice AGEL Šternberk. Mezi novorozenci bylo 603 chlapců a 592 děvčátek, z toho hned 8 párů dvojčat. V deseti případech přitom zdravotníci pomáhali také u porodu covid-pozitivních maminek. První letošní miminko pak přišlo na svět na Nový rok v 10 hodin a 19 minut.

Zájem maminek o šternberskou porodnici v roce 2021 překonal i nadprůměrně úspěšný rok 2020. Ve srovnání s rokem 2020 se zde narodilo o 102 dětí více, a ve srovnání s rokem 2019 je to rovnou o 187 dětí více. „Nejplodnějším měsícem byl loni červenec, kdy se narodilo hned 131 miminek. Bylo potřeba dokonce půjčit novorozenecké postýlky z nemocnic AGEL v Prostějově a Jeseníku, protože počet dětí převyšoval naše kapacity. Nejméně dětí se naopak narodilo v říjnu, kdy jsme pomohli na svět 79 dětem,“ prozradila Radka Sedláčková, vrchní sestra porodnicko-gynekologického oddělení Nemocnice Šternberk s tím, že největší miminko loňského roku vážilo 4710 gramů a nejmenší pouhých 910 gramů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nejoblíbenějšími jmény pro čerstvě narozená miminka byla ta tradiční, česká. „U holčiček převažovala Anna, Sofie, Viktorie, Julie či Amálie, mezi chlapci vedl Jakub, Jan, Adam, Matyáš či Martin,“ uvedla vrchní sestra. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V roce 2021 přišla ve Šternberku na svět například i Anneli, Elsa, Eunika, Mika, Nia, Jegon, Leon či Zion.

Šternberská porodnice loni nově pořídila například resuscitačního vozík pro novorozence či dvoufázové elektrické odsávačky mateřského mléka pro stimulaci a odsávání mateřského mléka Od letošního roku také bezplatně testuje vrozené poruchy imunity a geneticky podmíněnou svalovou atrofii u miminek.

Prvním miminkem narozeným v roce 2022 v Nemocnici AGEL Šternberk se pak stal malý Karel. Narodil se 1. ledna v 10:19 hodin s porodní váhou 2990 gramů a mírou 50 centimetrů jako první dítě v rodině. Jeho maminka přijela do porodnice z nedaleké Červenky. První dítko města Šternberka, chlapec Kryštof, se narodil 2. ledna ve 14:35 hodin.

„Jsme malá, rodinná porodnice, která se snaží vyjít rodičkám vstříc. Nabízíme maminkám po porodu příjemné a klidné prostředí, například v podobě deseti jednolůžkových pokojů, z nichž šest je nadstandardních. Na porodním sále jsou vedeny porody od ukončeného 34. týdne těhotenství. Rodičky využívají u porodu porodní boxy s vlastním WC, vanou, sprchou. Mají možnost využít balon, stoličku, žíněnku či vak, které jsou součástí každého boxu,“ objasňuje vrchní sestra. Maminka může také využít aromaterapii nebo bylinnou napářku. Dle přání rodiček porodnice umožňujeme přirozené, nemedikované porody s podporou poporodního bondingu, přičemž prioritou je individuální přístup k potřebám novorozenců a maminek. „Nebráníme se ani ambu-lantním porodům, o které je zájem, a je tu i možnost zajistit následnou ambulantní péči o novorozence v naší ambulanci dětského oddělení,“ dodává na závěr.