Zvonička v Bezručových sadech v Olomouci je kompletně obnovená. Visí v ní nový zvon

OLOMOUC – Zcela hotová je nyní replika zvoničky, která v Olomouci pod historickými  hradbami zdobí Bezručovy sady. Výstaviště Flora Olomouc do ní nechalo nainstalovat nový zvon.

„Těší mě, že jsme umístěním zvonu obnovu zvoničky podle plánu dokončili, bez něj přeci jen nebyla kompletní. Bezručovy sady tak získaly další estetický prvek,“ uvedla Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva společnosti Výstaviště Flora Olomouc. Spodní průměr nového zvonu je 31 centimetrů, na výšku měří 25 centimetrů. Předlohou pro nynější zvoničku, která stojí v centrální části Bezručových sadů u Katových schodů, byla dřevěná stavba, jež v tomto parku stála o kus dál již od 60. let minulého století. „Původní zvonička historicky pocházela z dnešní olomoucké městské části Pavlovičky, odkud byla v minulosti přemístěna právě do městského parku,“ uvedl Jiří Svačinka, místopředseda představenstva společnosti Výstaviště Flora Olomouc.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Začátkem roku 2019 byla zvonička kvůli havarijnímu stavu demontována, společnost  Výstaviště Flora Olomouc nechala coby správce olomouckých historických parků  v březnu téhož roku postavit její dokonalou repliku. Ta dnes stojí na vhodnějším místě, které bylo vybráno po dohodě s Národním památkovým ústavem, Odborem památkové péče a projektantem. Cílem bylo umístit  zvoničku do centra dění parku a současně ji uchránit před nežádoucími přírodními vlivy.

Pořizovací cena nového zvonu je necelých 30 tisíc korun, její část formou osobního daru uhradil místopředseda dozorčí rady společnosti Výstaviště Flora Olomouc Jan Holpuch.