Co si vyberete na festivalu skandinávských filmů?

VOLYNĚ – Známá jména i nové objevy, hrané filmy i dokumenty, dramata i thrillery, to vše vás čeká během přehlídky severských filmů Scandi 2022. Představme si některé z filmů, ať se vám snáze vybírá.

Kus skandinávské historie objevíte hned v zahajovacím snímku festivalu, kterým je Margrete – Královna severu. Ta dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované Unie, avšak nyní se proti ní chystá spiknutí, které má zničit vše, v co Margrete věří.

Film Divoch vás zavede za Martinem, který v zoufalé snaze překonat krizi středního věku utekl ze společnosti, aby žil v lese. Když jednoho dne narazí na drogového dealera, který je na útěku, začne hektická jízda napříč fjordy, během níž ho nepronásleduje jen policie, ale i jeho rodina.

Ninjababy je animovaná postava, která udělá z každodenního života Rakel peklo. Ta po nepříliš romantickém vztahu zjistila, že je těhotná, ale není připravena být matkou. Na potrat je již pozdě a tak je jedinou možností adopce.

Konec války přináší malířce Tove pocit umělecké a sociální svobody. Ve stejnojmenném filmu bude vystavena zkoušce ve chvíli, kdy potká divadelní režisérku Vivicu, která v ní zažehne elektrickou a pohlcující lásku.

Festival Scandi 2022 vás ve volyňském kině zavede i do prostředí fotbalového průmyslu či natáčení zombie filmů. Na výběr filmu máte ještě dost času, protože se uskuteční až v termínu od 19. ledna do 3. února.