Devětadvacet bouraček, při šesti z nich sehrál svou roli alkohol, ale i drogy

KRÁLOVÉHRADECKO – Od pátku do neděle uplynulého týdne, se při vyšetřování dopravních nehod policisté téměř nezastavili. Šest šoférů pod vlivem návykových látek způsobilo škodu přesahující půl milionu korun.

Na Hradecku museli řešit policisté tři takové nehody. První z nich se stala v pátek v devět hodin večer v Nechanicích. Osmadvacetiletý řidič vozidla Škoda Octavia nárazem poškodil tři zaparkovaná auta. Z nehody naštěstí vyvázl bez zranění, ale na autech způsobil škodu za více jak 330 tisíc korun. Šofér navíc nadýchal 2,2 promile alkoholu.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. 

„Obdobné nehody, kdy opilí řidiči ve věku 20 a 32 let, narazili do zaparkovaných vozidel, se staly v sobotu. Jedna v Chlumci nad Cidlinou krátce po jedné hodině, při které řidič nadýchal 1 promile, druhá krátce po poledni v Hradci Králové v ulici Piletická, při které měl řidič kromě 1,5 promile alkoholu v dechu i pozitivní test na drogy. Ani jeden z nich se nezranil. Dohromady způsobili škodu za 33 tisíc korun,“ říká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Krátce před pátou hodinou ranní nabourala v Trutnově 42letá žena s vozidlem Renault Megane do stromu. Za volantem seděla se dvěma promile a bez povinného pojištění. S lehkým zraněním byla převezena do nemocnice k ošetření.

Na Náchodsku havaroval 26letý šofér, krátce po půl čtvrté ráno v Horní Radechové. S vozidlem Volkswagen narazil do opěrné zdi. Při dechové zkoušce ukázal test 1,6 promile. Na místě způsobil opilec škodu za 50 tisíc, navíc policejní hlídce nepředložil řidičák. Nehoda se obešla bez zranění.

Poslední nehoda se stala v neděli, na Rychnovsku v obci Lupenice, a to krátce po půl druhé odpoledne. Pětadvacetiletý šofér s vozidlem Citroen narazil do stromu. Při dechové zkoušce nadýchal 1,8 promile. S lehkým zraněním ho transportovala zdravotnická záchranná služba do nemocnice. Řidič způsobil škodu za 150 tisíc korun.

„Kromě ovlivněných řidičů, kteří způsobili nehody, policisté přistihli za volantem dalších 16 řidičů pod vlivem alkoholu a 9 pod vlivem drog,“ dodává Iva Kormošová.

Jaké tresty hrozí řidičům za řízení pod vlivem návykových látek?

  • alkohol do 1 promile – přestupek – pokuta 2,5 – 20 tisíc korun + zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok
  • odmítnutí dechové zkoušky či testu na drogy – přestupek – pokuta 25 – 50 tisíc korun + zákaz řízení na 1 – 2 roky
  • alkohol nad 1 promile – trestný čin – trest až 1 rok odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz řízení
  • alkohol nad 1 promile + způsobená nehoda – trest 6 měsíců až 3 roky, peněžitý trest nebo zákaz řízení