Počet dětí narozených v Třebíči vloni vzrostl. Holčičky dostávaly nejčastěji jméno Eliška, chlapci Matěj nebo Matyáš

TŘEBÍČ – Třebíčská matrika zaznamenala v loňském roce celkem 2 405 událostí. Jak narozených dětí, tak sňatků, ale i úmrtí bylo vloni více než v roce 2020.

V loňském roce se v Třebíči narodilo 1 272 dětí, což je o 42 dětí více než v předchozím roce. Z toho bylo 8 párů dvojčat, což odpovídá dlouhodobému průměru, přibližně 10 párů za rok. Výjimkou byl rok 2019, kdy se narodilo rekordních 27 párů dvojčat. Holčiček přišlo vloni na svět 643, chlapečků 629. Rodiče dávali holčičkám nejčastěji jméno Eliška, o nejoblíbenější chlapecké jméno se dělili rovným dílem Matěj a Matyáš.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Uplynulý rok znamenal také větší počet sňatků. Své ano si řeklo 178 párů, což je o 18 sňatků více než v roce 2020. Snoubenci dávali přednost občanským sňatkům (137) oproti církevním (41). Nejvíce sňatků (92) proběhlo v obřadních síních městského úřadu. Svatby se ale konaly i v areálu třebíčského zámku – v parku, na nádvoří, v bylinkové zahrádce nebo v Kamenném sále a dále u Kostelíčku, na Stařečce, v Lihovaru, v Sokolí nebo Račerovicích. Z širšího okolí to byl zámek ve Valči, vinařství v Kojeticích na Sádku nebo Borovinka v Koněšíně.

Loňský rok překonal ten předchozí i co se týká úmrtí. Vloni v Třebíči zemřelo 955 lidí, zatímco o rok dříve to bylo 905 osob.