Kamenný kruh druidů u Břas, to je magické místo s výhledy až na šumavské kopce

Navštěvujete rádi megalitické stavby? Podléháte energetickému působení kamenných kruhů? Uchvacuje vás pohled do otevřené krajiny? Kamenný kruh druidů na vrchu Hovězák u obce Břasy pro vás bude rozhodně zajímavým tipem na výlet. 

Kamenný kruh druidů vás nabije energií

Objevte magické místo nedaleko obce Břasy, v místní části Vranovice v Plzeňském kraji. Kamenný kruh na vrchu Hovězák (466 m) je postavený z osmi kamenů a po jeho obvodu i ve středu je úžasné meditační sezení, kde se nádherně zrelaxujete a dobijete energii.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Kromě kamenného kruhu opodál ční ještě tři kameny do tvaru trojúhelníku, které jsou propojené a připravené pro další využití.
Z těchto míst je téměř kruhový výhled do okolí daleké krajiny. Na obzoru můžete spatřit Vladař, Chlumskou horu nad Manětínem, Dyleň, Přimdu, šumavské kopce Velký a Malý Ostrý, v bližší vzdálenosti uvidíte Radyni-Karlovu korunu, body Plzeňského okruhu i celou Plzeň. Na druhé, severovýchodní straně je v dálce Radeč a kopce u Zbiroha.

Magický kruh kamenných obrů u Vranovic. Zdroj: obec Břasy
Magický kruh kamenných obrů u Vranovic. Zdroj: obec Břasy

Kamenný kruh Hovězák a druidové

Na stavbě kruhu se podílela obec Břasy, místní občané a spolek druidů – tedy společenství lidí, kteří stáli u zrodu mnoha kamenných kruhů nejen v okolí, ale i po celé republice. Druidi sami sebe popisují jako „otevřenou skupinu lidí, kteří mají rádi přírodu i spiritualitu a oceňují mimořádnou hodnotu krajiny.“
Použijeme tedy slova samotných druidů při popisu Kamenného kruhu Hovězák: „Je to místo s nejhezčím výhledem, jaký z našich kruhů máme. Kraj je malebný s ladnými tvary kopečků a strání a Berounka je 2 km pod kopcem. Celé návrší je se suchomilnou květenou a na jaře tam nádherně voní žluté pryšce, modré rozrazily a spousta jahodníků“.

Kudy vede cesta na vrch Hovězák?

Ke kamennému kruhu na vrchu Hovězák se můžete vydat pěšky z Vranovic nebo od Újezda u Sv. Kříže (není přístupný automobilem). Půjdete-li po naučné stezce Po stopách důlní činnosti, jistě jej neminete.

Kde leží kamenný kruh?

Kraj: Plzeňský
Okres: Rokycany
Obec: Břasy

Kontakt

Obec Břasy
Břasy 350
338 24 Břasy 1
tel.: +420 371 791 094
e-mail: posta@obecbrasy.cz
www.obecbrasy.cz

Tip na fajn výlet

Vydejte se s námi na jednu zajímavou rozhlednu nedaleko obce Břasy na Rokycansku. Dřevěná rozhledna Na Vrchách je krásnou vyhlídkovou věží, a když na ní vystoupáte, deště a větru se bát nemusíte, protože je zastřešená a její vyhlídková okna jsou zasklená.