Podle dat z bohumínských sčítačů se lidé v době pandemie vrhli na cyklistiku

BOHUMÍN – Zajímavou zprávu, která se týká chování a návyků lidí v době koronavirové pandemie, dnes vydalo tiskové oddělení města Bohumína.

Podle místní radnice měl totiž vzrůst počet cyklistů, kteří v období pandemie projíždějí cyklostezkami v katastru města. Vyplynulo to z dat, která má město k dispozici díky třem automatickým sčítačům umístěným v městských částech Vrbice, Starý Bohumín a Kopytov.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Sčítače jsme pořídili díky dotacím z česko-polských projektů. Dva přístroje jsme instalovali v roce 2018, poslední loni v létě s tím, že zaznamenávají pohyb na našich cyklotrasách, a to jak cyklistů, tak chodců,“ uvedla jménem města mluvčí, Jana Končítková.

Podle radnice narostl pohyb na cyklostezce v důsledku pandemie koronaviru. „V době pandemie se počet cyklistů zvýšil i v pracovní dny až o patnáct procent,“ uvedla dále jménem radnice Jana Končítková s tím, že celkově třeba sčítač v Kopytově zaznamenal celkový nárůst o jedenáct procent.

Automat ve Starém Bohumíně nasčítal celkově o patnáct procent více cyklistů. Data z vrbického přístroje s dobou před vypuknutím pandemie není možné srovnat, protože ho město instalovalo teprve před půl rokem.

„Čísla z něj jsou i přesto velmi zajímavá. Ukázalo se, že od konce června do začátku října lokalitou Vrbického jezera prošlo či projelo přes 40 tisíc lidí,“ doplnil informaci místostarosta Bohumína, Lumír Macura.

Radnice si tento nárůst pochvaluje, protože právě do lokálních cyklostezek a turistické infrastruktury v posledních letech investovalo desítky milionů korun.

Letos má město v plánu dokončit také projektovou dokumentaci na stavbu cyklostezky z Ovocné ulice ke Kališovu jezeru a také pokračování cyklostezky od lesoparku Na Panském kolem potoka Flakůvka k Opletalově ulici.