V Kloboukách chtějí letos opravovat sídliště i náměstí, v ekoparku přibude stezka bosou nohou

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Valašské Klobouky budou letos hospodařit s rozpočtem 162 milionů korun, přičemž 40 milionů si vedení města vyhradilo na investice. „V tomto roce se zaměříme na několik větších investic ke zlepšení a zvelebení veřejného prostoru, který považujeme za důležitý. Ať už se budou týkat náměstí, sídliště, chodníků, hřišť, ekoparku nebo cyklostezek, vždy bude výsledkem příjemné a komfortní prostředí pro obyvatele našeho města i jeho návštěvníky,“ slíbila starostka města Eliška Olšáková.

Nejvíc peněz bude třeba na první etapu regenerace sídliště na Luční. Letos tu vyroste centrální dětské hřiště s odpočinkovou a pobytovou plochou, vybuduje se stezka pro pěší a cyklisty, rozšíří se spodní parkoviště, zprovozní nové veřejné osvětlení a dojde i k sadovým úpravám veřejného prostoru.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na ulici Sychrov se plánuje výstavba nové infrastruktury pro pěší a cyklisty. „Za více než 5 milionů korun tu vzniknou dvě bezbariérové autobusové zastávky a navazující chodníky, které povedou ke křižovatce na Mirošov a Smolinu,“ nastínila starostka.

Velkou proměnou projde Masarykovou náměstí. Město tu nechá odstranit diagonální asfaltovou komunikaci s vyvýšenými obrubami, které překáží chodcům, kočárkům i hendikepovaným. Prostranství se výškově sjednotí a vydláždí žulovými kostkami. Upraví se také například parčík před muzeem.

Z Masarykova náměstí zmizí bariéra v podobě diagonální komunikace. Foto: město Valašské Klobouky

Milovníci přírody a turisté jistě ocení stezku bosou nohou, která se rozprostře po ekoparku Trhovisko. „Smyslový chodník doprovodí přírodní artefakty se stopami zvířat žijících v Bílých Karpatech. Návštěvníci také budou moci využívat nové odpočívadlo, interaktivní naučné prvky, stojan na kola a další vybavení,“ představila projekt mluvčí radnice Lenka Zvonková.

Další nové stezky a trasy budou určeny cyklistům. Ti se projedou po nových úsecích ze sídliště Palackého k ekoparku Trhovisko, po Koželužské, kolem Důbravy a především si vyšlápnou po cyklotrase na turisticky atraktivní Královec.

Na Královec povede nová cyklotrasa. Foto: město Valašské Klobouky

Investic se dočkají i místní části

V Lipině se budou dál zpřístupňovat pozemky pro výstavbu. Rozšíří se místní komunikace a veřejné osvětlení, inženýrské sítě už jsou připraveny z dřívější doby. Do dvora bývalé školy se také přestěhuje dětské hřiště z centra obce a dokoupí se nové herní prvky. Opraví se i část jedné z místních komunikací.

Místní část Smolina se může letos těšit na opravy v kulturním domě. Stavebníci se zaměří na kuchyňské zázemí, místnosti pro osadní výbor i prostranství před budovou.

V Mirošově se u fotbalového hřiště vybuduje zpevněná plocha nejen pro aktivity hasičů, v zimě se totiž bude využívat jako ledová plocha na bruslení. Na jedné z místních komunikací také proběhne druhá etapa opravy povrchu a na osadním výboru se bude pokračovat v opravách rozšířením kuchyňky.

Na Sychrově vyrostou nové bezbariérové zastávky a chodníky. Foto: město Valašské Klobouky