Nejen loutkářské skvosty uvidíte na výstavě

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Výstava loutek nemusí být určena jen malým návštěvníkům. Možná i vy patříte mezi milovníky starých loutek a loutkových divadel a rádi se dozvíte více z jejich historie. V Jihočeském muzeu můžete navíc i zavzpomínat na budějovického loutkáře Josefa Hanusche.

V první části výstavy najdete loutky kočovných loutkářů, působících na jihu Čech na přelomu 19. a 20. století. Šlo o velké marionety, takže hraní s nimi vyžadovalo nejen zručnost, ale i sílu. Loutky pro rodinná divadla a rodinná divadélk najdete v druhé části. Uvidíte zde jak loutky sériově vyráběné, tak i takové, jež vyráběli šikovní tatínci pro své děti. Předposlední část se věnuje novým způsobům vodění loutek, tedy loutkám drženým zespodu, např. javajkám a maňáskům, nebo loutkám vedeným hercem, kterým se říká manekýn. Některé z loutek byly restaurovány poměrně nedávno, takže je na výstavě uvidíte poprvé. Poslední část je pak vzpomínkou na významného budějovického výtvarníka, řezbáře, loutkáře a pedagoga Josefa Hanusche, jehož postavička Kašpárka je dodnes maskotem a talismanem Malého divadla.

Součástí výstavy Loutky, marionety, javajky ze sbírek Jihočeského muzea a Vzpomínka na Josefa Hanusche, která začíná 28. ledna, bude i zábavný koutek pro děti. Podaří se jim složit z papíru pohádkové auto pana Pohádky či medvídka ze hry Veselá medvíďata, kterou uvedlo Malé divadlo v roce 1987?