Nejoblíbenější jména kroměřížských miminek? První místo bral Dominik, u holek bodovala Eliška

KROMĚŘÍŽ – Matrikářky kroměřížské radnice loni zapsaly 626 dětí narozených v místní porodnici a další tři, které přišly na svět doma. Co se nejoblíbenějších jmen týče, na první příčce se objevil překvapivý vítěz. Celkem 15 chlapečků totiž dostalo jméno Dominik, který o rok dřív u rodičů příliš nebodoval.

Kromě Dominika si velkou oblibu získal Jakub a Matyáš, ty matrikářky zapisovaly čtrnáctkrát. Jan a Tobiáš se objevili shodně dvanáctkrát, Adam jedenáctkrát a po devíti jmenovcích má Ondřej, Marek, Martin, Matěj a David.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Prvenství loni obhájila Eliška se 14 zápisy do matriky. Rodiče se dvanáctkrát rozhodli pro Marii, jedenáctkrát shodně pro Terezu a Natálii a po 10 holčičkách dostalo jméno Karolína, Liliana a Sofie.

Mezi méně obvyklá jména, která loni matrikářky zapisovaly do rodných listů, patří například Liam Aiden, Izrael, Fatima, Timea, Tino, Yasmin, Patrik Matteo, Rufin, Meda, Mia Ketrin, Danila Denys, Amy Emilly, Anet, Adina, Malvína, Romario, Roberto Aurelio, Miley, Eliss či Romario Jozef. „Rodiče většinou volili česká jména. V tuzemsku neobvyklá jména dávali svým dětem především cizinci,“ dodala vedoucí oddělení matriky Kateřina Lučanová.

Svateb je stále málo, ubylo i obyvatel

Svatebních obřadů se v matričním obvodu kroměřížské radnice uskutečnilo 163, z toho bylo 149 přímo v Kroměříži. „Na radnici se jich konalo 89, na Octárně 19, sedm na zámku a 17 v Podzámecké či Květné zahradě. Dalších pět svateb se konalo na Ranči Kostelany, tři v Ratajích, dvě v Lubné a ve Věžkách a po jedné v Jarohněvicích a ve Skašticích. Celkem 23 svateb bylo církevních,“ vyjmenovala Lučanová. V pěti případech byl jedním ze snoubenců cizinec, a to dva z Ukrajiny, jeden ze Slovenska, Ruska a Sýrie.

Ačkoliv svateb mírně přibylo, je to dáno tím, že v předloňském roce jich bylo pouze 144. „Je stále patrný pokles oproti letům před rokem 2020, což je pravděpodobně způsobeno různými epidemiologickými omezeními a touto nejistou dobou,“ míní Lučanová. Průměrně se za léta 2015 až 2019 odehrálo asi 230 svateb.

Snížil se i celkový počet obyvatel Kroměříže. Podle údajů oddělení správních agend ve městě ke konci loňského roku žilo 28 026 lidí, z toho 14 764 žen. Meziročně v Kroměříži ubylo 272 obyvatel.