Pilota záchranářského vrtulníku někdo oslnil v letu nad Ostravou laserem, k nehodě chybělo málo

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Na stole policejního vyšetřovatele skončil případ, kdy pilota záchranářského vrtulníku během nočního letu neznámý pachatel oslnil paprskem laseru.

„K takovým událostem přitom došlo opakovaně. Věc už si k vyšetřování převzala policie,“ potvrdil vyšetřování případu mluvčí záchranářů, Lukáš Humpl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K poslední události, kdy byl za letu oslněn pilot, došlo 6. ledna. Záchranáři v ten den zasahovali na Vsetínsku u zraněného člověka a potmě se vraceli na základu v Ostravě.

Při průletu nad sídlištěm Výškovice náhle ohrozil pilota laserový paprsek. Osvit laserem trval v řádu několika minut. Pilot během události musel dokonce změnit směr letu, ale oslnění nepřestávalo.

„Je to velmi znepokojivá událost. Při oslnění pilota laserem může nastat ztráta jeho orientace, havárie stroje i trvalé poškození zraku pilota,“ pokračuje Humpl.

Provozovatel letecké záchranné služby, společnost  Air Transporter Europe, dále informoval, že v posledním půl roce zaznamenal už dva útoky laserem na posádku vrtulníku. „Oba incidenty se odehrály po setmění, kdy piloti používají speciální brýle pro noční vidění, které účinek laseru ještě zesilují,“ uvedl letový ředitel společnosti, Peter Dobrota.

Provozovatel letecké záchranné služby apeluje na veřejnost a varuje před tímto nepochopitelným jednáním. „Svícení na vrtulník a zdánlivě nevinná zábava s laserem se může velmi rychle změnit ve velké nebezpečí,“ dodal na závěr Petr Dobrota.

Foto/ZZS MSK – Dráha letu vrtulníku musela být 6. ledna po setmění změněna kvůli oslnění pilota