Sladovna Písek, to je galerie hrou pro děti

Nechte se vtáhnout do rozmanitých tajuplných světů plných objevování a inspirace v originální expozici Sladovna Písek. Je největší dětskou galerií u nás. Inspiraci, hru, zábavu i poznání zažijete prostřednictvím atraktivních živých výstav. Galerie hrou vás vítá, vstupte dále!

Sladovna Písek je kulturní centrum plné zábavy

Sladovna v Písku je prostorem, kde se kultura a umění stávají opět přirozenou součástí běžného života každé rodiny. Skrze příběhy, obrazy a hru se zde propojuje tradice se současností, umění s běžným životem, město Písek se světem. Interakce a hra jsou hlavním nástrojem učení, propojováním, inspirací a sdílené radosti ze života.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Hlavní dramaturgickou osou Sladovny Písek je programový koncept „galerie hrou“. V něm se spojilo téma knižní ilustrace s tím, co je pro rozvoj každého dítěte klíčové, a to je „hra“.

Obří dřevěný labyrint tunelů, schovávaček a mostů Mraveniště. Zdroj: Sladovna Písek
Obří dřevěný labyrint tunelů, schovávaček a mostů Mraveniště. Zdroj: Sladovna Písek

Sladovna Písek už nevyrábí slad, ale…

Ve Sladovně se po dlouhou dobu vyráběl slad. Když dnes s dětmi navštívíte Sladovnu, čekají vás ve čtyřech patrech stálé i dočasné výstavy, které prostřednictvím hry nabízí spoustu inspirace, kreativity, zážitků a poznání. Vystupte na chvíli z našeho reálného světa a vstupte do příběhu, kde zažijete mnoho zajímavých situací. V nich se musíte chovat aktivně, pomáhat si, rozhodovat se a nést za své konání odpovědnost.

Navštivte v galerii hrou…

Mraveniště

Staňte se na chvíli malým lesním tvorem, prozkoumejte desítky metrů tunelů a několik komůrek s audiovizuálními doplňky. Vyšplhejte na strom nebo procházejte se po dřevěných mostech. Čeká vás i setkáte s královnou a budete se starat o mravenčí kukly. Užijete si tunely, schovávačky, mosty a dokonce i strom, který je vysoký až do stropu…

Pilařiště

Co tu najdete? Žádný text. Žádná slova. Zato mnoho barev a obrazů. Krásné prostředí pro hru, objevování, zkoumání světa pro děti do 6ti let. Pilařiště není o stereotypu, zákazech ani nařizování. Je to svět tvořivý a lákavý, který poradí dětem, jak nakládat s nově objeveným. Všemi smysly tu poznávají samy sebe a okolní svět, rozvíjejí pohybové i poznávací schopnosti, tvořivost a fantazii.

Hnízdo ilustrace

Objevte svět dětských obrazových knih a příběhů v nich ukrytých. Děti zde najdou ilustrace významných českých ilustrátorů. Odkrývat je přitom mohou způsobem jim nejbližším – prožitkem a hrou.

JAK – Jan Amos Komenský

Kreativní laboratoř, kde můžete tvořit, hrát si, zkoumat a poznávat svět, který k nám promlouvá.

Animárium

Ponořte se do kouzelného světa animace a prozkoumejte základní principy, na kterých je založena práce animátora a celý jazyk animovaného filmu.

Expozice Voda. Zdroj: Sladovna Písek
Expozice Voda. Zdroj: Sladovna Písek

Voda mne napadá

Staňte se vodou a zažijte její příběh. Jste podzemní vodou, stoupáte na povrch a výš do mraků. Kdy z nich spadnete? Až naprší a uschne! Jaká bude vaše další cesta? Ocitnete se na vrcholku ledovce nebo vstoupíte dvakrát do stejné řeky? Poteče vám do bot? Určitě. Poplujete po vlnách? Políbíte žábu na prameni? Jaké to je být kapkou v kaluži? A v oceánu? Takže, staňte se na chvíli vodou a zažijte její příběh.

Otevírací doba: od úterý do neděle v časových blocích od 9 do 17 hod.

Sladovna Písek nabízí mnoho dalších stálých, ale i dočasných výstav. Přijďte objevovat ještě neobjevené!

Dřevěný labyrint mraveniště. Zdroj: Sladovna Písek
Dřevěný labyrint mraveniště. Zdroj: Sladovna Písek

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Písek
Město: Písek

Kontakt na provozovatele

Sladovna Písek
Velké náměstí 113
397 01 Písek
tel.: +420 387 999 997
e-mail: info@sladovna.cz
www.sladovna.cz

Tip na fajn výlet

V malebné vísce Selibov na Písecku je kovárna, ale ne ledajaká, přímo Pohádková kovárna. Zabydleli se tu vodníci, čerti, zlá ježibaba, víly a další postavy z pohádek. Kdo je chce poznat a seznámit se s nimi, musí sebrat odvahu a vstoupit do kouzelného pohádkového světa, který určitě nadchne nejen děti, ale i dospělé.