Zoo Olomouc byla loni skoro čtyři měsíce zcela uzavřená, přesto zaznamenala rekordní návštěvnost

OLOMOUC – Na začátku nového roku olomoucká zoologická zahrada bilancuje uplynulý rok. Přestože zahrada byla téměř 4 měsíce pro návštěvníky zcela uzavřená, zaznamenala loni nejvyšší návštěvnost za posledních 10 let.

Zásadní podíl na finanční stabilitě zoo má její zřizovatel Statutární město Olomouc, který v tomto roce přispěl částkou 33 milionu korun. „Přeji všem lidem, aby se k nim ostatní chovali tak, jako se k naší zahradě chovala veřejnost po celý rok,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Olomoucká zahrada otevřela brány svým návštěvníkům poprvé v roce 1956. 16 517 023 je celkový počet návštěvníků, který do ní od jejího založení zavítal. V roce 2021 se turniket u vstupu otočil celkem 367 248krát. Na ploše 42 hektarů zoo chová 1621 jedinců ve 392 druzích. Rok 2021 přinesl narození 270 mláďat.

Návštěvníci

Počet návštěvníků se zastavil na čísle 367 248. Jedná se o nejvyšší návštěvnost za posledních 10 let. Pro srovnání v roce 2020 byla návštěvnost 293 457 osob, v roce 2019 pak 348 209. Nutno zmínit, že si covidová doba v uplynulém roce vyžádala uzavření zahrady od 1.ledna do 12.dubna 2021. O to více zoo váží trvalé přízně návštěvníků o zoologické zahrady v celé naší zemi.

Zvířata

Mezi významné odchovy nepochybně patří zdařilý odchov lvíčka zlatého, kozorožce kavkazského, kaloně Rodriguezského, zoborožce kaferského, zubra evropského, lemura katy, medojeda kapského. Návštěvníky jistě potěšil nově přivezený pár levhartů mandžuských a dva samci pandy červené. Ta se v zoo objevila vůbec poprvé stejně jako nově přicestovalí velbloudi jednohrbí. Jelikož zvířata musí pravidelně jíst, roční útrata za nákup krmiva činila 6.860.570 korun. Náklady na denní spotřebu krmiva pak představovaly částku 18.796 korun.

Stavební úpravy v zoo

V průběhu roku došlo k otevření nové expozice terárií, nevyužitý interiér vyhlídky pavilonu žiraf se proměnil v další zbrusu novou expozici terárií, která představuje království pro varany, užovky, leguány, zlatohlávky a další obyvatele. Jelikož kůrovec i vichřice Eberhard se neblaze podepsali na výběhu rysů karpatských, nově se tedy vybudovala prostorná vyhlídka pro návštěvníky a rysům se současně zvětšilo jejich území. Zoo Olomouc rozšířila kolekci svých zvířat o velice atraktivní živočichy – pandy červené, své útočiště našli v původním výběhu nosálů, který byl pro ně speciálně upraven, oba samci přijeli z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais. V blízkosti pavilonu šelem vzniká další provozovna rychlého občerstvení pro veřejnost, v centrální části zoo, se rekonstruuje rybníček, který bude zachytávat dešťovou vodu (na stavbu zoo čerpá dotaci Ministerstva životního prostředí).