Lhůty pro vrácení zboží z e-shopu. Záleží, jestli se jedná o jednu, nebo více zásilek

Mnozí z nás si již život bez nakupování na internetu nedokážou představit. Postupně jsme se smířili s tím, že si zboží nemůžeme  pořádně prohlédnout, ani vyzkoušet. Jestliže nám v poštovní schránce přistane místo svůdně přiléhavých šatů neforemný pytel sloužící k zastrašení nepřítele, alespoň  vzdáleně tušíme, že existuje lhůta k odstoupení od smlouvy. Kolik dnů tedy máme? A jak se lhůta počítá v případě, že si objednáme nábytek, který dojde v několika zásilkách? A co dělat, pokud jsme podlehli nabídce na pravidelné zasílání vitaminů nebo zázračných pilulek na erekci?

Zboží e-shopu nechcete, ale důvod k reklamaci nemáte

Zboží, které jste si objednali přes e-shop, vám z nějakého důvodu nevyhovuje. Toto vaše zjištění není ovšem důvodem k reklamaci. Naštěstí zákon při nákupech na dálku poskytuje zákazníkovi zvláštní druh ochrany a tím je možnost vrátit zakoupené zboží do 14 dnů, aniž by musel udávat důvod. Odborně se jedná o tzv. odstoupení spotřebitele od kupní smlouvy. Pokud nejste žádní spisovatelé a vidina toho, že byste měli něco sami oficiálně sepisovat, ve vás vzbuzuje panickou hrůzu, nezoufejte. Zákon stanoví, že podnikatel vás musí o vašem právu odstoupit od smlouvy nejen předem informovat, ale také předat vám k tomuto účelu sestavený formulář. (Odkaz na něj většinou najdete ve Všeobecných obchodních podmínkách, zkratka VOP, daného e-shopu.) Pokud se tak nestane, pak se lhůta na odstoupení prodlužuje ve váš prospěch na celý jeden rok a 14 dní.

Nábytek o více kusech

Objednáte-li si výše uvedené šaty nebo třeba mobil, pak je situace jednoduchá. Vaše 14denní lhůta, během níž můžete vrátit zakoupené zboží, začíná běžet ode dne, kdy  zboží převezmete. Jenže co když jste si objednali něco, co se skládá z více kusů, které vám nepřijdou v jednom balíku, ale díky svému objemu budou zasílány samostatně a přijdou vám postupně? Může se jednat např. o kuchyňskou linku nebo zahradní nábytek. V tomto případě je směrodatný den, kdy převezmete nikoli první, ale poslední část zásilky, tedy kdy vám bude doručen poslední kus nábytku.

Opakované zásilky vitamínů

Další možností je uzavření smlouvy na pravidelné zasílání nejrůznějších doplňků stravy, břitů na holení či receptů, které vám pak vytvoří kuchařku. Nutno dodat, že mnozí lidé se k tomuto zaváží spíše omylem, protože si nepřečtou pozorně všechny informace. Zprvu lákavá nabídka se pro ně pak stává noční můrou. V tomto případě lhůta pro odstoupení od smlouvy začíná běžet dnem, kdy došlo k převzetí první dodávky zboží, tj. dnem, kdy byla doručena např. první dávka vitamínů.

E-shop vám musí zaslat potvrzení

Pokud podnikatel nabízí možnost odstoupit od smlouvy prostřednictvím webového formuláře, což je v současnosti obvyklá praxe, pak je jeho povinností co nejrychleji potvrdit přijetí vámi zaslaného formuláře o odstoupení. Pokud však danou 14denní lhůtu zmeškáte, pak nárok na vrácení peněz již nemáte.