Podvody a krádežemi si přišli na půl milionu. Skupinu podvodníků, která řádila v Jihlavě, dopadli policisté

JIHLAVA – Čtveřici pachatelů, mající na svědomí řadu podvodů a krádeží, zadrželi v uplynulých dnech jihlavští policisté. Tři muži a jedna žena byli už dříve opakovaně soudně trestáni. Nyní jsou obviněni z dalších trestných činů a hrozí jim dvou až pětiletý pobyt za mřížemi.

Povedená čtveřice se zaměřovala jak na krádeže v obchodech, tak i na vyhledávání náhodných lidí za účelem sjednání úvěrů. „Trestné činnosti se dopouštěli v době od loňského října v Jihlavě, v některých případech se na činu podíleli tři z nich, v dalších dva a některé činy spáchal jeden z obviněných,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. 

Při svých podvodech využívali pachatelé nejistotu a snadnou ovlivnitelnost obětí, ale i jejich finanční situaci. Jednoho muže například přiměli během večera uzavřít smlouvy na tři mobilní telefony a on nakonec skončil s prázdnýma rukama. „Ještě hůře dopadl další muž, kterého obvinění přesvědčili k odebrání mobilních telefonů ve čtyřech případech. Muže však nečekalo zlepšení finanční situace, ale velké množství starostí a škoda za bezmála devadesát tisíc korun,“ informovala mluvčí.

Nezaměřovali se však jen na mobilní telefony, zkoušeli to i s prodejem vozu, a dokonce i šperků. „Jiného muže jeden z obviněných přesvědčil, aby si sjednal úvěr na nákup vozidla. Automobil v hodnotě bezmála 300 tisíc korun ale využíval jen obviněný muž. Co se týká „šperků“, přesvědčili dva obvinění ke koupi náramku a prstenu mladíka, který byl v lokalitě autobusového nádraží. Následně ale cenu zvýšili a vytrvalým nátlakem ho přiměli k tomu, aby jim předal další peníze a věci,“ doplnila Jana Kroutilová.

Čtveřice kradla i v obchodech. Nejvyšší škodu způsobili v prosinci v obchodním domě, kde odcizili zboží za téměř patnáct tisíc korun. Z jiné prodejny si zase odnesli kolem padesáti kusů drogistického zboží a velkou škodu způsobili i v další prodejně, kde ukradli více než osmdesát kusů čokolád.

Policisté spolupracovali se strážníky

Rozkrýt několikaměsíční trestnou činnost skupiny se policistům podařilo díky spolupráci s městskými strážníky. Jako první vypátrali strážníci v neděli 9. ledna večer v Jihlavě podezřelou ženu a později večer i jednoho z mužů. Jeho zadržení ale doprovázely dramatické okolnosti. Strážníci jej totiž objevili na jihlavských hradbách a muž vyhrožoval, že skočí dolů. Nakonec se strážníkům společně s policisty podařilo muže přesvědčit, aby slezl do bezpečí.

Zbývající dva podezřelé zadrželi policisté hned další den a poté již následovalo obvinění celé čtveřice z trestné činnosti. „Devětadvacetiletý muž byl obviněn z přečinu úvěrového podvodu a dále přečinů krádeže a podvodu, přičemž činem byla způsobena větší škoda, spáchaných ve spolupachatelství. Ze spáchání přečinu podvodu byli jako spolupachatelé obviněni také šestadvacetiletý a sedmatřicetiletý muž, který je navíc obviněn ještě se spáchání přečinu krádeže,“ sdělil vedoucí oddělení obecné kriminality Jakub Pivoňka s tím, že třicetiletá žena čelí obvinění z přečinu krádeže spáchané ve spolupachatelství.

Všichni obvinění jsou již několikrát soudně trestaní recidivisté. Jeden muž opustil brány věznice na jaře minulého roku, zatímco zbývající tři pachatelé jsou stále v podmínce. Dva z mužů skončili po obvinění ve vazbě a policisté je eskortovali do věznice. Hrozí jim až pět let za mřížemi. Žena a další muž jsou stíháni na svobodě, ale i nad nimi visí hrozba vězení, a to až na dva roky. Případ kriminalisté dále vyšetřují.