OBRAZEM: V centru Jihlavy započala rekonstrukce historického domu, průzkum odhalil nálezy ze 13. století

JIHLAVA – Poklepáním základního kamene byla 17. prosince slavnostně zahájena rekonstrukce domu na Masarykově náměstí v Jihlavě. Vzhledem k tomu, že pozemek ukrývá řadu historických památek, budou na stavbu dohlížet archeologové. Rekonstrukce by měla skončit na podzim příštího roku.

Poté, co byla rozsáhlá obnova domu Masarykovo náměstí 21 oficiálně zahájena, se ještě před nástupem stavebníků pod povrch zdejšího dvorku podívali archeologové. Ti na místě odkryli suterén ze 13. století, raně novověkou studnu a pozdně středověkou pec. Mezi nejvýznamnější nálezy patří kvalitně dochované brakteáty, tedy jednostranné mince z velmi tenkého střížku, fragment porcelánové panenky či keramický džbán.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Střepy keramického džbánu jsme našli ještě při letní sondáži, zajímavé ale je, že jsme jej ze střepů dokázali složit úplně celý. Střepy džbánu jsme totiž našli zapečené v podzemní vrstvě z 16. století, kdy město často sužovaly požáry,“ uvedl Šimon Kochan z organizace Archaia Brno, která výzkumy při rekonstrukcích na území města většinou provádí.

„V domě budou provedeny rozsáhlé restaurátorské práce, interiér bude dispozičně upraven po vzoru renesanční, resp. klasicistní stavby, stávající okna budou nahrazena dovnitř otvíravými klasicistními okny podle dostupné historické dokumentace. Fasáda domu bude opravena a doplněna novými prvky. Střecha bude mít nový krov a vznikne zde velkoprostorové podkroví. Ve dvoře bude dostavěna zimní zahrada, kterou bude využívat čajovna. Celý objekt bude bezbariérově přístupný díky vestavbě výtahu,“ doplnil náměstek pro obnovu Městské památkové rezervace Martin Laštovička.

Archeologové budou na stavbu i nadále dohlížet a zkoumat například sklep, ve kterém vznikne výtahová šachta. Stavbu bude po dobu 20 měsíců, tedy až do podzimu roku 2023, provádět firma Pozemní stavby Jihlava. Na projekt získalo město dotaci ve výši 38,55 milionu korun.

Foto: Magistrát města Jihlavy
Foto: Magistrát města Jihlavy
Foto: Magistrát města Jihlavy
Foto: Magistrát města Jihlavy
Foto: Magistrát města Jihlavy
Foto: Magistrát města Jihlavy
Foto: Magistrát města Jihlavy