Klášter Želiv s kostelem i vlastním pivovarem stojí za návštěvu

Poznejte národní kulturní památku Klášter Želiv, který nabízí nejen poutavé prohlídky konventu a kostela Narození Panny Marie a ubytování ve starobylém křídle kláštera, ale také exkurzi do pivovaru s ochutnávkou zlatavého moku. Premonstrátský klášter, který je dnes duchovním i kulturním centrem, a nebylo tomu tak vždycky, najdete v malé obci Želiv uprostřed Vysočiny.

Klášter Želiv, to je místo duchovního rozjímání i gurmánských zážitků

Premonstrátský klášter Želiv založil už ve 12. století kníže Soběslav I. Klášter má za sebou pohnutou historii, několikrát vyhořel, v 50. letech zde byl internační tábor pro kněze a řeholníky a také pobočka psychiatrické léčebny.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Dnes je želivský klášter architektonickým dědictvím s duchovním a kulturním významem. Bratři premonstráti vás nechají při pravidelných prohlídkách se zasvěceným výkladem jeho historie nahlédnout do prostor kláštera, přijet můžete i na pravidelné hudební a další kulturní pořady.
Pokud si chcete užít kláštera ještě více, ubytujte se v hotelu, zajděte si na dobré jídlo do klášterní restaurace a ochutnejte místní zlatavý mok.

Kostel Narození Panny Marie v obci Želiv. Zdroj foto: archív autorky
Kostel Narození Panny Marie v obci Želiv. Zdroj foto: archív autorky

Atmosféru želivského kláštera musíte zažít!

Každý den v sezóně a mimo sezónu, o víkendu a svátcích se konají pravidelné prohlídky konventu kláštera s přilehlým kostelem Narození Panny Marie, který po požáru na počátku 18. století přestavěl významný český architekt Jan Blažej Santini. Celá prohlídka je bezbariérová a mohou ji absolvovat i návštěvníci s omezenou mobilitou nebo na invalidním vozíku.
Zajímavostí jsou exkurze do pivovaru, kde můžete ochutnat tradiční nepasterizovaná a nefiltrovaná piva. Klášterní pohoda a klidná atmosféra s procházkami po okolní krásné přírodě na vás čeká, když využijete ubytování ve starobylém křídle kláštera, ve kterém přebýval opat kláštera. A nezapomeňte na klášterní restauraci, kde můžete při dobrém jídle strávit příjemné chvíle se svou rodinou nebo přáteli.

Pro zájemce klášter v Želivě nabízí na objednání komentované prohlídky celého areálu kláštera. Uvidíte mimo jiné kostel sv. Petra a Pavla, baštu, mlýn, opatství, Trčkův hrad, zahradní domek, úřední dům a kostel Narození Panny Marie. U každé budovy se dozvíte, k jakému účelu slouží a také něco o její historii. A na památku obdržíte pamětní listinu.

Želivský klášter. Zdroj foto: archív autorky
Želivský klášter. Zdroj foto: archív autorky

Kde najdete Klášter Želiv?

Kraj: Vysočina
Okres: Pelhřimov
Obec: Želiv

Kontakt

Kanonie premonstrátů v Želivě
Klášter Želiv
Želiv 122
394 44 Želiv
telefon: +420 725 448 291, +420 569 431 234
e-mail: klaster@zeliv.eu 
www.zeliv.eu

Tip na fajn výlet

Zavítejte na zříceninu hradu Orlík nedaleko Humpolce v kraji Vysočina. Hrad, který tu stojí už mnoho století, zdobí úplně nová ocelová rozhledna, přistavěná k hradní věži, která nabízí nádherný výhled do okolí.