Plzeň má nového primátora!

PLZEŇ – Zastupitelé v tajné volbě zvolili nového primátora Plzně. Ten chce v čele města bojovat za změnu stavebního zákona, odstranění ostudného objektu bývalého Carimexu na hlavním tahu městem, za prosazení vyhlášky omezující alkohol na některých veřejných místech a za zvýšení bezpečnosti. Jeho prioritou je také vrátit vodu do Velkého boleveckého rybníka.

Tímto nejvyšším představitelem města se tak stal jedenačtyřicetiletý Pavel Šindelář (ODS). Ten dosud působil jako technický náměstek primátora Martina Baxy, jenž se stal ministrem kultury a nejvyššího postu v čele západočeské metropole se vzdal. „Je to pro mě velká čest. Slibuji vám, že jako se budu snažit být primátorem pro všechny Plzeňany, tak se budu snažit být i primátorem pro vás pro všechny, kteří jste mě nevolili,“ řekl bezprostředně po zvolení Pavel Šindelář. Do jeho gesce bude vedle postu primátora i nadále patřit technická oblast. Ta zahrnuje územní plánování, zadávání veřejných zakázek, investiční výstavbu, odpadové hospodářství a informační systém města Plzně. Dohlíží také na provozní činnost a výkon agendy společností Plzeňská teplárenská, Vodárna Plzeň a Čistá Plzeň.

Pavel Šindelář označil Plzeň za město, které svým občanům naslouchá a komunikuje s nimi, stejně tak za město univerzitní zaměřené na kvalitu vzdělávání a vytváření příležitostí pro absolventy. „I díky tomu jsme ‚chytré město‘, ‚smart city‘,“ řekl. Podle Pavla Šindeláře je Plzeň také jedním (ne-li jediným) z velkých měst, které má schválený a aktualizovaný nový územní plán navrhující vizi na minimálně příštích deset let. „A to za situace, kdy minulá vláda přijala nový stavební zákon, který potlačuje právo samosprávy na plánování, výstavbu a rozhodování v území. Nebude-li tento zákon důkladně přepracován, bude výstavba v Plzni paralyzována a ceny bytů ještě více porostou. Jsem připraven aktivně podporovat tuto nutnou změnu,“ řekl nový primátor. Osobně se chce také dohodnout s novým majitelem na odstranění bývalého Carimexu v Rokycanské ulici.

Zabývat se bude Pavel Šindelář i bezpečností. „Během několika týdnů bude připravena vyhláška, která zakáže ve vybraných lokalitách města konzumaci alkoholu na veřejnosti. Díky tomu policie konečně dostane do ruky nástroj, jak zajistit v těchto místech pořádek. Cílem nebude, aby si Plzeňané nemohli dát pivo na oblíbené předzahrádce, na koncertu nebo si připít na Nový rok. Cílem je, aby si ‚partičky‘ bezdomovců či zahraničních agenturních pracovníků přestaly dělat zejména z centra města svoji předzahrádku,“ přiblížil Pavel Šindelář.

Další prioritou je pro něj i doplnění vody do Velkého boleveckého rybníka. „Její úbytek je zapříčiněný suchem. Za tím si stojím nejen já, ale i odborníci, kteří se touto situací zabývali. Projekt na přivedení vody do Velkého boleveckého rybníka z řeky Berounky je hotový. Zahajujeme soutěž o zhotovitele a v říjnu by mělo být hotovo. Díky tomuto projektu dokážeme vodu do rybníka nejen přivést, ale do budoucna i výšku jeho hladiny regulovat,“ přiblížil nový primátor.

Pavel Šindelář se narodil 14. prosince 1980. Vystudoval právnickou fakultu, v ODS je od roku 2008. Od roku 2014 vykonával post technického náměstka primátora města Plzně, je také předsedou představenstva společnosti Vodárna Plzeň, a. s. Pavel Šindelář je svobodný, má jednoho syna a ve svém volném čase se věnuje běhu a cestování.