Sobotní požár paneláku v Kralupech nad Vltavou byl založen úmyslně!

MĚLNÍK – Sobotní požár v sedmipatrovém panelovém domě na sídlišti V Zátiší v Kralupech nad Vltavou nebyl zapřičiněn technickou závadou, ale nejspíš lidskou rukou. Požár buď někdo založil úmyslně, nebo vznikl z nedbalosti. Kriminalisté se více přiklánějí k první variantě.

Požár vzniklý v prostoru sklepních kójí způsobil, že celý dům byl silně zakouřen. Nájemníci kvůli tomu nemohli opustit svoje byty. Z jednotlivých bytů evakuovali hasiči před dům celkem 25 osob, včetně jednoho invalidy na vozíku. Šest z nich, co se nadýchaly zplodin hoření, si převzaly do péče posádky zdravotnické záchranné služby. Dva lidé byli nakonec převezeni do nemocnice.

Na místo se dostavil starosta města, který nabídl evakuovaným nájemníkům možnost přečkání v teple na nedalekém úřadu, nikdo však této nabídky nevyužil; nedošlo ani na povolání evakuačního autobusu.

Důkladné odvětrání a kontrolu hasiči skončili před desátou večer. Přímé škody způsobené požárem jsou odhadnuty na 750 tisíc korun. Technickou závadu vyšetřovatelé vyloučili a případ nyní vyšetřují jako obecné ohrožení. V případě dopadení pachatele a prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

 

Foto: HZS ScK