Horažďovice i Klatovy se ucházejí o titul Historické město roku 2021  

KLATOVSKO – Pokud žijete v Horažďovicích či v Klatovech a jste ti správní patrioti, neměla by vám být následující informace zcela lhostejná. Tato vaše města se totiž ucházejí o titul Historické město roku 2021 a vy byste jim měli držet palce.

Obě se přihlásila do letošního ročníku soutěže o cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkový rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) v Plzeňském kraji. Vítěz pak postoupí do celostátního kola a bude se ucházet o získání prestižního titulu Historické město roku a milion korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Městská památková zóna Horažďovice (přihláška) má rozlohu bezmála 40 ha a zahrnuje 38 nemovitých kulturních památek. Žádná z nich se nenachází v havarijním stavu. V roce 2021 zde byly v rámci Programu regenerace MPR a MPZ realizovány celkem tři obnovy historických objektů: dokončení obnovy krovu a krytiny na boční lodi a dokončení a osazení svodů na hlavní lodi kostela sv. Petra a Pavla, obnova krovu, statické zajištění štítu a oprava zdiva stodoly u čp. 57 v Podbranské ul. a oprava střechy a nátěr věže kostela sv. Jana Křtitele, včetně obnovy žaluziových výplní oken věže. Na území zóny proběhla za financování z jiných zdrojů řada dalších akcí obnovy, např. výplní okenních a vstupních otvorů objektu bývalého minoritského kláštera čp. 313 (dnes školské zařízení), fasády domu čp. 45, střešní krytiny budovy čp. 120, střešního pláště objektu čp. 628, výměna oken a oprava fasády domu čp. 280 a  celková obnova domů čp. 279 a čp. 302. I nadále pokračují práce na obnově areálu zámku. Díky vynikajícím výsledkům v programu regenerace v roce 2020 se Horažďovicím podařilo v minulém ročníku soutěže postoupit do celostátního kola.

Městská památková zóna Klatovy (přihláška) má rozlohu 34 ha a může se pyšnit 70 kulturními památkami. Ani zde nejsou žádné památky ohrožené zánikem. V loňském roce se v rámci Programu podařilo připravit dvě obnovy: opravu fasád Vlastivědného muzea Dr. Hostaše čp. 1/IV. a nátěr oken objektu bývalé jezuitské koleje čp. 59/I. Za financování z jiných zdrojů pak bylo na území zóny přistoupeno např. k obnově fasád objektů čp. 3, 4/I., restaurování lustrů na radnici, nátěru oken vlastivědného muzea. Pokračovalo se také v budování nové expozice v kryptách pod kostelem Neposkvrněného Početí Panny Marie a sv. Ignáce a úpravách kolem kaple sv. Anny na Hůrce. Klatovy se přihlašují do soutěže pravidelně a obvykle také postupují do celostátního kola soutěže Přestože se jim dosud nepodařilo zvítězit, velký zasloužený úspěch si připsaly v roce 2019, kdy byly „nominovány na Cenu vedle vítěze”.