Lužické hory: Užijte si výlet na vrch Sokol a Starý Falkenburk

Pojďte s námi na toulku malebnými Lužickými horami až na Starý Falkenburk, hradní zříceninu nazývanou také Falkenberk. Skromné pozůstatky hradu Starý Falkenburk na vrcholu kopce Sokol na vás zapůsobí svým tajemným kouzlem. Užijte si atmosféru dávné historie vtisknutou do krásné krajiny v Podještědí. Lužické hory musíte zažít!

Lužické hory a vrch Sokol, to je malebné místo se zříceninou

Výletníci a milovníci historie i malebné přírody Lužických hor, vydejte na vrch Sokol, kde kdysi dávno stával hrad Starý Falkenburk. Místo dýchající dávnou historií najdete nedaleko obce Heřmanice v Podještědí.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

O založení hradu Starý Falkenburk se mnoho informací nedochovalo, a tak je jeho vznik opředen tajemstvím. Hrad na vrchu Sokol byl pravděpodobně vybudován k ochraně významné zemské stezky, vedoucí z Čech přes Jablonné do německé Žitavy. Během své existence několikrát vyhořel, sloužil jako úkryt loupežníků a chátral. Jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka.

Pohled na vrch Sokol v Podještědí Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Pohled na vrch Sokol v Podještědí Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Co ukrývá les na kopci Sokol?

Hrad Starý Falkenburk dnes už na znělcovém vrcholu Sokol (593 m) ležícím v Lužických horách nenajdete. Při prozkoumávání terénu uvidíte pouze torza zemního opevnění a drobné zbytky zdiva. Prohlubeň na západní straně je pravděpodobně pozůstatkem cisterny nebo zásobárny.

Pozůstatky hradu Starý Falkenburk Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Pozůstatky hradu Starý Falkenburk Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Kudy vede cesta na vrch Sokol a Starý Falkenburk?

K volně přístupné hradní zřícenině Starý Falkenburk se dostanete odbočkou u Kočičí studánky z červené turistické značky, tzv. hřebenovky Lužických hor (označení E3) nedaleko podhorské vesničky Petrovice u města Jablonné v Podještědí.

Lesnická naučná stezka Sokol Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Lesnická naučná stezka Sokol Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Lužické hory a naučná stezka kolem vrchu Sokol

Zpestřete si výlet procházkou po naučné stezce Sokol. Tuto nenáročnou okružní cestu zvládnou i děti. Je dlouhá necelé dva kilometry a výchozím i cílovým bodem trasy je Kočičí studánka pod vrchem Sokol. Na pěti zastávkách s informačními panely se seznámíte s lesním hospodařením i zdejší faunou.

Kde leží Lužické hory?

Kraj: Liberecký
Okres: Liberec
Město: Jablonné v Podještědí

Kontakt

Informační centrum
Náměstí Míru 23
471 25 Jablonné v Podještědí
tel.: +420 487 829 972
e-mail: infocentrum@jvpmesto.cz
https://www.jablonnevp.cz/

Tip na fajn výlet

Krajina Lužických hor svojí malebností upoutá každého návštěvníka. Je tu mnoho přírodních pozoruhodností, které určitě stojí za to vidět. Jednou z nich je monumentální čedičový Zlatý vrch nad obcí Líska u České Kamenice. Při vaší toulce tímto příhraničním koutem Čech nevynechejte výstup na nejstarší doloženou rozhlednu Studenec.