Dvě velké evakuace v Brně: V Žabovřeskách našli granát z války. V Pisárkách unikal plyn z výkopu

BRNO – Evakuace obyvatel v souvislosti s mimořádnou událostí určitě není každodenní záležitost. Ve středu dopoledne hasiči ale vyslali jednotky hned na dvě takové akce: V Brně v Žabovřeskách se evakuovalo 116 lidí kvůli nálezu stokilogramového granátu z druhé světové války. Ve druhém případě se jednalo o nahlášený únik plynu při výkopových pracích v Brně-Pisárkách.

Ve středu dopoledne hasiči zasahovali v Brně u dvou událostí, při kterých bylo nutné evakuovat obyvatele. Nejdříve v Žabovřeskách v Kozákově ulici asistovali hasiči policii u nálezu granátu z druhé světové války. „Pomocí trojnožky jsme vyzvedli asi 100 kg vážící granát a přemístili jej k policejní technice,“ sdělil tiskový mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Okolní obyvatele evakuovali policisté. Před polednem už byla nevybuchlá munice zajištěna a z místa ji pyrotechniky odvezli k odborné likvidaci, lidé se vrátili zpět do svých domovů.. V druhém případě se jednalo o nahlášený únik plynu při výkopových pracích v Pisárkách.  Na místě zasahovaly dvě profesionální hasičské jednotky. „Evakuovali jsme 10 obyvatel z 6 okolních domů, měřili jsme koncentrace a únik plynu provizorně zastavili. Lidé se mohli do svých domácností vrátit přibližně po 45 minutách. Místo jsme předali k opravě plynárenské službě,“ popsal zásah Mikoška.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.                   

foto: Policie JMK

foto: HZS JMK
foto: HZS JMK