KORONAVIRUS: Nakažených rekordně přibývá, očkování ale povinné nebude

ČESKO – Za včerejšek Česko zaznamenalo rekordní nárůst nově nakažených koronavirem, potažmo mutací omikron. Prozatím se však zdá, že by se tento stav neměl významně projevit na počtech nově hospitalizovaných. Vláda zároveň nechystá ani žádná nová – zpřísňující – opatření, dnes také definitivně rozhodla, že očkování proti koronaviru v Česku nebude povinné.

Ještě v závěru svého funkčního období rozhodla někdejší Babišova vláda o tom, že počínaje březnem by se vybrané skupiny obyvatel měly nechat povinně očkovat – jednalo se např. o osoby starší 60 let, ale také ty, co pracují ve specifických profesích – např. policisty, hasiče či pracovníky v sociálních službách (tento sektor se přitom i tak již nyní potýká s nedostatkem personálu). Tuto část schválené vyhlášky ale vláda stávající definitivně smetla ze stolu. „Již nyní vás mohu informovat, že tato povinnost nebude a tyto paragrafy týkající se povinného očkování z vyhlášky zmizí,“ uvedl přímo ministr zdravotnictví Válek. Na tiskové konferenci zároveň zaznělo, že důvody pro povinné očkování aktuálně nejsou – a vláda tak nechce prohlubovat příkopy ve společnosti.

Je však třeba říci, že ačkoliv očkování tedy povinné nebude, vláda stále apeluje na všechny, kdo ještě očkováni nejsou, aby přeci jen svá stanoviska přehodnotili – a stejně tak vybízí k podstoupení očkování tzv. posilující (třetí) dávkou. „Shodli jsme se na tom, že očkování proti covidu-19 nebude povinné, což ale nijak nemění náš postoj k vakcinaci. Ta je stále nejlepším způsobem boje proti covidu-19 a také způsobem, jak se vyhnout těžkému průběhu nemoci a hospitalizaci,“ shrnul premiér Petr Fiala s tím, že toto tvrzení také jasně dokládají čísla. V případě těch, jimž byla podána třetí dávka, je riziko těžkého průběhu nemoci a příp. hospitalizace naprosto minimální.

Volné ruce pro ředitele škol

Vzhledem k tomu, že nákaza se výrazně začala šířit i ve školách a v souvislosti s tím se již mnohé z nich potýkají i s personálními problémy, schválila vláda také tzv. pandemické ředitelské volno. Ředitelé tedy budou moci vyhlásit 10 dní ředitelského volna nad rámec stávajících pěti. „Toto je podle nás správná cesta, nechceme jít cestou lockdownů, ředitelé dostanou do rukou více funkčních nástrojů, aby mohli jednat adekvátně vzhledem k tomu, jaká je situace u nich na škole,“ vysvětlil Fiala.

Aktuální epidemická situace

Včera laboratoře potvrdily rekordních více jak 28 tisíc nakažených, což je nejvyšší číslo od počátku epidemie. Objevují se také reinfekce, v úterý jich bylo cca 3 700. Celkem se tedy jen za včerejšek nakazilo koronavirem přibližně 32 tisíc lidí, dle Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS) ale může být skutečný počet nakažených i několikanásobný. Ruku v ruce s narůstajícími počty nakažených stoupá také reprodukční číslo R, které má nyní hodnotu 1,81. Nejrychleji se pak virus šíří v Praze, kde týdenní incidence již přesahuje 1 800 nakažených v přepočtu na 100 tis. obyvatel. Prozatím se ale daný stav v nemocnicích neprojevuje, hospitalizováno je tak v souvislosti s koronavirovou nákazou jen cca 1 600 pacientů, z nichž cca 250 je ve vážném stavu. Dle statistiků pak sice počty hospitalizovaných porostou, ale ne tak zásadně. Přesto je pravděpodobné, že některá zdravotnická zařízení budou muset omezit běžný provoz. Dle slov Ladislava Duška (ÚZIS) je však zatím na jakékoliv hodnocení a utváření závěrů příliš brzy – a to, jaký bude mít omikron dopad na nemocnice, bude zřejmé nejdříve za cca 10 dní.