Třicet kilometrů silnic a necelou desítku mostů plánují letos opravit silničáři na Vysočině

KRAJ VYSOČINA – Silnice na Vysočině čeká v roce 2022 řada oprav. Pokud vše půjde, jak má, nového kabátu se letos dočká nejen 30 kilometrů silnic první třídy, ale opravena bude i necelá desítka mostů a jeden tunel. Nově postaveny nebo zrekonstruovány by navíc měly být dva kilometry protihlukových stěn.

V letošním roce čeká silničáře především dokončení oprav z minulého roku. Jde zejména o silnici I/37 na průtahu Žďárem nad Sázavou, kde ještě zbývá opravit 1250 metrů. Postup těchto prací bude probíhat v návaznosti na opravy kanalizace v Santiniho ulici. Necelých šest kilometrů dále zbývá dokončit na silnici I/37 mezi Ostrovem nad Oslavou a Křižanovem, zatím je hotova jen necelá polovina z 10,6 kilometrů opravovaného úseku.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Následovat by měly stavební akce, které už nyní mají svého zhotovitele, jako například stavba protihlukové stěny v Radostíně na silnici I/38. Znám je i zhotovitel opravy dálničního přivaděče do Jihlavy, zhotovitel opravy tunelu Jihlava a svého zhotovitele má i rekonstrukce mostu ve Skuhrově na Havlíčkobrodsku.

Opravy se letos budou týkat i dalších mostů. Jedním z nich je most na silnici I/34 před Havlíčkovým Brodem. „Prakticky v sousedství na stejné silnici máme v plánu opravit i další 2 mosty. Na opravu mostu ev. č.34-045 nedaleko křižovatky na Dvorce a Kyjov a mostu ev. č. 34-044 v Žižkově ulici v Havlíčkově Brodě probíhá aktuálně veřejné výběrové řízení na zhotovitele s termínem podání nabídek závěrem ledna tohoto roku,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martin Buček.

V závěrečné fázi přípravy je také oprava silnice I/34 mezi Ždírcem nad Doubravou a Jitkovem, kde silničáři plánují rekonstrukci 7,5 kilometrů komunikace. „Pokud to další časový postup přípravy akcí dovolí, rádi bychom v tomto roce začali pracovat na severovýchodním obchvatu Havlíčkova Brodu, tedy taktéž na silnici I/34. Tady plánujeme provést úpravy protihlukových stěn, respektive také demolici a výstavbu stěn nových. V rámci další akce pracujeme na přípravě opravy této části obchvatu města v km 118,3 – 121,“ doplnil mluvčí.

Hledají se další zhotovitelé

V současnosti probíhají veřejná výběrová řízení na další opravy. Rekonstruovat se bude silnice I/23 na průtahu Novou Říši a most ev. č. 19-076 u Radňovic na silnici I/19. „V opravě silnice I/19 na Vysočině bychom chtěli navázat na předchozí roky opravou v úseku Ronov – Nové Dvory, včetně průtahu touto obcí. Délka celého úseku činí 2,8 kilometrů. Na silnici I/37 postavíme novou protihlukovou stěnu u Škrdlovic a Stržanova a také bychom rádi ještě letos, v závislosti na dalším postupu přípravy, zahájili opravu 6,4 kilometrů dlouhého úseku na průtahu Ždírcem nad Doubravou a dále až na hranici s Pardubickým krajem,“ dodal Martin Buček.

Ve fázi přípravy jsou nyní i další stavební akce, jako je oprava mostů ve Vílanci na silnici I/38, oprava průtahu Humpolcem na silnici I/34 nebo oprava silnice I/37 v Křižanově. Kdy budou zahájeny, zatím ŘSD neupřesnilo, bude to souviset jak s dobou přípravy, tak s koordinací dalších staveb v kraji.