Hasiči loni zachránili téměř dva tisíce lidí. Vzrostl počet obětí požárů

OLOMOUCKÝ KRAJ – Máte rádi statistické údaje? Pak vás určitě zaujme tento článek, který shrnuje loňský rok z hlediska zásahů hasičů u dopravních nehod, požárů, přívalových deštích, vichřicích či únicích nebezpečných látek v Olomouckém kraji.

Hasiči vyjeli pomoci obyvatelům Olomouckého kraje loni více než sedm tisíckrát. U dopravních nehod, požárů, při přívalových deštích, vichřicích či úniků nebezpečných látek zachránili téměř dva tisíce lidí a více než 1 700 evakuovali. Loni se uklidnila situace kolem pandemie covidu a rovněž zaznamenali méně technických zásahů v souvislosti se živelnými pohromami, a tak i celkový počet zásahů oproti roku 2020 klesnul zhruba o 2300. Loni se naopak zvedly výjezdy k únikům nebezpečných látek a k požárům, kterých hasili hasili 900.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Požáry

Počet požárů meziročně narostl o 73. „Zachránili jsme při nich 62 lidí, 382 osob jsme evakuovali. V přímé souvislosti s požárem loni zemřelo šest lidí, což je o pět více než v roce 2020, kdy to byl jeden člověk,“ shrnula krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová. Při požárech se podle ní zranilo 52 lidí a také 11 hasičů a byly při nich způsobené přímé škody za více než 116 milionů korun. Díky včasným zásahům se podařilo uchránit majetek v hodnotě přesahující 557 milionů korun.

Technické havárie

Technické pomoci a záchrany osob a zvířat jsou podle statistik nejčastějšími událostmi, které hasiči v kraji řeší. Loni jich evidovali přes 3 700. Mezi technické pomoci patří zásahy v souvislosti se živelnými pohromami, jako jsou vichřice, povodně, přívalové deště či sesuvy půdy. Zároveň mezi ně patří též výjezdy k otevření bytu, vyproštění osob z výtahu nebo likvidaci obtížného hmyzu. Kromě lidí pomáhali také zvířatům, například pandě, srnám, kachnám, labutím, exotickému ptactvu, býkům, koním, kočkám i psům.

Úniky nebezpečných látek a dopravní nehody

Více výjezdů hasiči zaznamenali i v případě úniků nebezpečných látek. Těchto událostí řešili 380 oproti 358 v předcházejícím roce. Počet dopravních nehod, které si vyžádaly zásah hasičů, byl loni srovnatelný s rokem 2020. Jejich celkový počet činí 1173, nejvíce jich bylo na pozemních komunikacích, ale řešili také jednu leteckou nehodu a 46 kolizí na železnici.

Covid-19

I loni se Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje zapojil do činností kolem pandemie koronaviru. Hasiči především distribuovali testy do škol, zajišťovali činnost mobilních odběrových týmů, převáželi vakcíny a pomáhali s trasováním. To vše za nejpřísnějších hygienických pravidel a při dodržování striktních režimových opatření, aby byla zajištěna akceschopnost výjezdových jednotek. V konečném součtu měli 554 takovýchto událostí.

„Krajské informační a operační středisko během roku 2021 přijalo na tísňových linkách 112 a 150 více než 126 tisíc hovorů, což v přepočtu znamená, že naši operátoři odbavili každé 4 minuty jeden hovor,“ uzavřela přehled Balážová.