Pejskaři, pozor! Ve Zlínském kraji se potvrdila dvě úmrtí psů na Aujeszkyho chorobu

ZLÍNSKÝ KRAJ – Veterináři v posledních dnech potvrdili dva případy úhynu loveckých psů nakažených Aujeszkyho chorobou ve Zlínském kraji. Oba se pravděpodobně nakazili od divokých prasat, s nimiž byli v kontaktu. Nákaza není pro člověka nebezpečná, majitelé psů by však měli dodržovat některá doporučení.

Nákaza se v polovině prosince potvrdila u jezevčíka patřícího chovateli z Buchlovic na Uherskohradišťsku. Psa musel veterinář utratit. V minulém týdnu na stejnou nákazu uhynul jagdteriér ze Zádveřic na Zlínsku. „Oba psi byli krátce před svou smrtí v kontaktu s divokými prasaty, oba vykazovali příznaky typické pro výše uvedenou chorobu,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Majitelé psů by se proto měli mít na pozoru a dodržovat doporučení veterinářů. „Z preventivního hlediska je zásadní minimalizovat možnost kontaktu psů, ale i dalších domácích zvířat, s divokými prasaty a nekrmit zvířata syrovým masem či vnitřnostmi z divočáka. Pro chovatele hospodářských zvířat platí nutnost dodržovat zásady biologické bezpečnosti, především zamezit možnému vniknutí divokých prasat do chovů,“ zdůraznil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Aujeszkyho choroba je rozšířena prakticky po celém světě, v České republice se každoročně potvrdí v jednotkách případů. „Původcem onemocnění je herpesvirus, který napadá nervovou soustavu a dýchací ústrojí. Nákaza je přenosná také na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky, stejně tak na volně žijící živočichy. Přenáší se nejčastěji přímým kontaktem, ale také slinami, krví, pozřením vyvržených vnitřností či odřezků masa. Onemocnění není léčitelné a pro nakažené psy je proto smrtelné,“ vysvětlil Petr Vorlíček.