Ve Frenštátě pod Radhoštěm si dnes připomínají 10. výročí úmrtí Jiřího Rašky

FRENŠTÁT p. RADHOŠTĚM – Právě dnes je tomu přesně deset let, kdy skonal frenštátský rodák a olympijský vítěz ve skoku na lyžích, pan Jiří Raška.

Pietního aktu, během kterého došlo na umístění floristické vazby u jeho pamětní desky, se zúčastnili představitelé města Frenštátu pod Radhoštěm, v čele se starostou, Miroslavem Halatinem.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Na takové osobnosti se nezapomíná. Jeho odkaz budeme stále udržovat, aby byl motivací pro každého z nás,“ řekl Miroslav Halatin, starosta města. Ten zároveň přiznal, že již v dětském věku vnímal Jiřího Rašku jako nejlepšího světového skokana, a později jako aktivního občana Frenštátu, který se angažoval nejen pro sport.

Jiří Raška

Jiří Raška je legendou a vzorem nejen pro sportovce. Do srdcí lidí ve Frenštátě se zapsal nejen svými sportovními úspěchy a vítězstvími, ale také svým charakterem, osobními postoji a celoživotní prací pro český sport a lyžování.

Mezi největší sportovní úspěchy Jiřího Rašky patří zlatá olympijská medaile ve skocích na lyžích na středním můstku a stříbrná olympijská medaile z velkého můstku z 10. zimních olympijských her v Grenoblu (1968). Ve stejném roce vyhrál také mistrovství světa ve skoku na lyžích na středním můstku.

Raška je držitelem několika dalších medailí z mistrovství světa v roce 1968, 1970 a 1972. Stal se vítězem Intersport turné 1970/71 (dnešní Turné čtyř můstků) a získal mnohá další vítězství a medaile v různých závodech.

Po ukončení aktivní sportovní kariéry působil jako trenér státní reprezentace a frenštátských skokanů. V roce 2003 se stal českým Lyžařem století, v roce 2005 získal od Českého klubu fair play hlavní cenu za celoživotní činnost.

Prezident Václav Klaus mu v roce 2011 udělil Medaili za zásluhy.  Jeho cestu na skokanský vrchol ztvárnil poutavou formou spisovatel Ota Pavel v nezapomenutelné knize Pohádka o Raškovi.