Hasiči zasahovali u třinácti bouraček, některé se bohužel neobešly bez zranění

KRÁLOVÉHRADECKO – Auto převrácené ve škarpě na bok, uváznutý autobus na krajnici, osobní auto, které nabouralo do stromu a zůstalo ležet na střeše, nebo auto, které ukončilo svou jízdu nárazem do pouliční lampy. Nejen při těchto nehodách, bylo zapotřebí zásahů hasičů během včerejšího dne napříč krajem.

Na Hradecku se stalo pět bouraček. Krátce před půl desátou dopolední, mezi Třebechovicemi pod Orebem a obcí Ledce, havarovalo u Polánek nad Dědinou osobní auto, které skončilo ve škarpě převrácené na bok. Na místě zasahující dobrušští profesionální hasiči a dobrovolná jednotka z Třebechovic pod Orebem zajistili auto proti požáru a uklidili vozovku. „Odtah vraku měl na starosti sám majitel. Po nehodě skončila jedna osoba v péči ZZS,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ke srážce dvou osobních aut museli přispěchat královéhradečtí hasiči z centrální stanice a dobrovolná jednotka z Černilova. K nehodě došlo na silnici č. 308 u Černilova, krátce před desátou hodinou dopolední. Jednotky musely odklidit obě auta mimo silnici a zajistit, aby byla volně průjezdná. Jedna zraněná osoba potřebovala péči záchranářů.

Téměř na shodné místo se obě stejné jednotky vrátily do Černilova za hodinu, kde byl částečně překlopený nákladní automobil v příkopu.  Hasiči zkontrolovali, jestli nedochází k úniku pohonných hmot. Vyproštění náklaďáku musela zajistit specializovaná firma. Šofér se naštěstí při bouračce nezranil.

Několik minut před půl desátou večerní, došlo na křižovatce silnic mezi Smržovem a Lejšovkou k nehodě dvou osobních aut. Na místo přispěchali profesionální hasiči z Jaroměře a dobrovolná jednotka z Černilova. Ti zjistili, že posádky jsou venku z havarovaných vozidel. Jednotky zlikvidovaly unikající pohonné hmoty a odstranily následky nehody. O dva zraněné se musela postarat zdravotnická záchranná služba.

Šest minut před jedenáctou hodinou noční, se v Praseku vyboural autobus. Ten zůstal viset na krajnici a nemohl sám vyjet. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Nového Bydžova a dobrovolná jednotka z Nechanic. „Velitel zásahu si vyžádal na místo z královéhradecké centrální stanice vyprošťovací automobil a evakuační autobus, který se postaral o rozvoz cestujících. Havarovaný autobus se podařilo vyprostit kolem 01:15 hod., místo zásahu si poté převzali policisté a jednotky se vracely zpět na základny,“ říká mluvčí hasičů.

Na Jičínsku se stala jedna dopravní nehoda. Krátce po třetí hodině odpolední museli profesionální hasiči z Jičína odstraňovat následky nehody, která se stala v obci Nemyčeves. Zde došlo k bouračce dvou osobních aut, naštěstí se při ní nikdo nezranil. Hasiči odpojili u vozidel autobaterie, zkontrolovali jestli neunikají pohonné hmoty a zabezpečili obě auta.

Na Náchodsku došlo také k jedné bourače a to v obci Vysokov, v jednu hodinu odpoledne. Náchodští profesionální hasiči zajistili místo střetu dvou osobních aut. Při nehodě se naštěstí nikdo nezranil.

Na Rychnovsku došlo ke dvěma dopravním nehodám, při kterých bylo zapotřebí hasičů. Krátce před polednem, v Bolehošti v části Bolehošťská Lhota, skončilo osobní auto mimo silnici. Vozidlo, které  leželo na střeše stačilo také nabourat do stromu. Profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolná jednotka z Týniště nad Orlicí zabezpečili vozidlo proti požáru a zkontrolovali jestli neunikají pohonné hmoty. Strom, do kterého vozidlo nabouralo, musel být odstraněn.

V Javornici došlo, krátce před druhou hodinou odpolední, k bouračce osobního auta, které vyjelo ze silnice, kde zůstalo ležet převrácené na střechu.  Rychnovští profesionální hasiči otočili auto zpět na kola a pomohli s jeho vyproštěním z příkopu.

Na Trutnovsku se bouralo celkem čtyřikrát. Krátce po deváté hodině ranní se v Trutnově na silnici č. 300 střetla dvě osobní vozidla. Na místě zasahující místní profesionální hasiči a dobrovolná jednotka ze Žacléře odstranili následky bouračky a postarali se o zprůjezdnění vozovky. Na místě zároveň také pomohli náklaďáku, který zapadl do sněhu.

Ve Dvoře Králové nad Labem, v ulici Spojených národů, narazilo krátce po desáté hodině dopolední nákladní auto do pouliční lampy. Zasahující místní profesionální hasiči a také profesionální jednotka z Trutnova odstranili vozidlo, které blokovalo silnici. Naftu, která při nehodě vytekla z nádrže, zlikvidovaly jednotky sorbetem.

K další bouračce došlo ve Dvoře Králové nad Labem, necelou půlhodinu po předchozí události. Místní profesionální jednotka zasahovala u dopravní nehody čtyř osobních aut, která se stala ve Sladkovského ulici.  Při nehodě se naštěstí nikdo nezranil.

K poslední nehodě na Trutnovsku, kde bylo zapotřebí hasičů došlo v Horní Olešnici, krátce po deváté hodině večerní. Osobní auto zde narazilo do stromu. Vrchlabští profesionální hasiči a dobrovolná jednotka z Hostinného museli nejprve pokácet poškozený strom a až poté vyprostit a postavit mimo silnici havarované vozidlo. Při bouračce se naštěstí nikdo nezranil.