Navštivte sklárnu v Harrachově, čeká vás ochutnávka všemi smysly

Poznejte práci mistrů sklářů, krásu jejich luxusních výrobků, relaxujte v pivní lázni a příjemný den zakončete v pivní restauraci. Sklárna a minipivovar Novosad & syn v Harrachově nabízí opravdu mnoho atraktivit, které byste neměli minout. Sklárna Harrachov je jednou z nejstarších skláren v Čechách.

Sklářské umění na vlastní oči

Projděte si výrobní provozy sklárny se školeným průvodcem. Během prohlídky můžete sledovat z bezprostřední blízkosti pracující skláře i brusiče a shlédnout kompletní postup zpracování skla tradičními hutními technologiemi. Součástí exkurze je i unikátní 127 let stará historická brusírna skla, poháněná transmisemi a vodní turbínou. Vše je v téměř původní podobě a plně funkční. Exkurze se uskutečňují celý týden, od pondělí až do neděle, vždy mezi 8:00 a 15:00 hodinou. Prohlídka provozu trvá asi 45 minut.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Muzeum skla Novosad & syn

Navštivte ve sklárně Harrachov muzeum skla. Uvidíte zde historicky a technologicky ucelenou sbírku s vlastním příběhem, mapující více jak třísetletou historii sklářské výroby na Novém Světě. Sbírka samotná čítá více jak 5000 exponátů a svou velikostí tak představuje největší sbírku českého skla pocházejícího z jedné sklárny v České republice.

Brusírna skla ve sklárně v Harrachově. Zdroj: Sklárna a minipivovar Novosad & syn
Brusírna skla ve sklárně v Harrachově. Zdroj: Sklárna a minipivovar Novosad & syn

Pivní lázně & pivo

Dopřejte si příjemné zážitky s omlazujícím efektem v klidném prostředí v originální pivní lázni. Pivní kvasnice a látky obsažené v pivu předávají pokožce celou řadu vitamínů B. V restauraci můžete ochutnat pivo, které čepují přímo z pivovarských tanků, což se příznivě projevuje na jeho chuti.

Sklárna Harrachov a malé nahlédnutí do historie

První písemná zmínka o sklárně v osadě Nový Svět na panství hrabat Harrachů pochází z roku 1712. Ředitelem se stává Elias Müller. Poté sklárnu, která téměř nepřetržitě funguje dodnes, vlastnili Harrachové a poté až do dnešních dnů Novosadové.
Sklárna je od roku 1991 zapsaná jako kulturní památka. Unikátem je historická brusírna skla poháněná transmisemi a vodní turbínou, která má od roku 2014 status národní kulturní památky.

Výstava skla ve sklárně v Harrachově. Zdroj: Sklárna a minipivovar Novosad & syn
Výstava skla ve sklárně v Harrachově. Zdroj: Sklárna a minipivovar Novosad & syn

Na podporu českého sklářství byl v roce 2002 vybudován minipivovar, kde se vaří tradiční české nefiltrované a nepasterizované pivo.
Současná budova muzea, tzv Panský dům, je pravděpodobně nejstarší zděnou stavbou v západních Krkonoších a její vznik je také spojován s rokem 1712.
V areálu sklárny najdete minipivovar, hotelové a lázeňské služby (pivní lázně) i restauraci.

Kde leží sklárna Harrachov?

Kraj: Liberecký
Okres: Jablonec nad Nisou
Město: Harrachov

Kontakt

Sklárna a minipivovar Novosad & syn
Nový Svět 95
512 46 Harrachov
telefon: +420 481 528 141-2
e-mail: turistik@sklarnaharrachov.cz
www.sklarnaharrachov.cz

Tip na fajn výlet

Kouzelné panorama Krkonoš tvoří bezpočet horských vrcholů a romantických údolí s říčkami a zurčícími horskými bystřinami. Pojďte se s námi podívat k překrásnému Mumlavskému vodopádu, který je ozdobou západní části Krkonošského národního parku.