Vedení Jihlavy si posvítí na energošmejdy, od července chystá nové nařízení

JIHLAVA – Po krachu několika dodavatelů energií se začíná i přes zákaz znovu rozmáhat podomní prodej. Vedení Jihlavy se chystá vydat nařízení, kterým zakáže tuto činnost mimo obchodní prostory.

Zprostředkování změny dodavatele nebude od 1. července 2022 živností. „Podomní a pochůzkový prodej tak v tomto případě nepůjde omezovat tržním řádem, jako je tomu doposud,“ sdělil vedoucí obecního živnostenského úřadu Jan Kubišta. Pokud bude obec chtít na svém území nadále tuto činnost podomním prodejem zakázat, musí vydat nové nařízení.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Podle pracovníků živnostenského úřadu je v Jihlavě běžnou praktikou, že se podomní prodejci představují jako zástupci velkých společností, i když ve skutečnosti nabízejí produkty jiných dodavatelů energií. „Setkáváme se také s případy, kdy se do domácnosti vloudí pod různými záminkami. Jako například kontrola vyúčtování plynu a elektřiny nebo nastavených záloh,“ doplnil Jan Kubišta.

Nejdůležitější tedy zůstává, aby byli lidé velmi obezřetní. Podvodníci si za své oběti nejčastěji vybírají opuštěné lidi a seniory, kterým přímo u nich doma podsouvají nevýhodné smlouvy. Je proto nezbytné nikoho cizího do domu nepouštět a nic nepodepisovat. „Při podomním prodeji se lidé dostávají do situace, kdy musí na nabídku nějak reagovat. A to pro ně nemusí být příjemné a jsou často zmanipulováni tak, že jí podlehnou. Zejména pokud se jedná o starší občany,“ upozornil Jan Kubišta.

Výpověď smlouvy kdykoliv a bez sankce

Pokud už se člověk stane obětí zprostředkovatelů, kteří za něj na základě plné moci sjednají nevyžádanou smlouvu, má od letošního roku možnost ji bez sankce kdykoliv ukončit. „Už jsme se ale setkali s případem, kdy byla obětí 90letá seniorka. A při výpovědi narazila na to, že je pro ni postup příliš náročný. Musela totiž vyplnit složitý formulář na internetu,“ dodal Jan Kubišta.

Pracovníci jihlavského živnostenského úřadu mohou za porušení tržního řádu uložit pokutu až do 100 tisíc korun. V současné době prověřují tři podněty porušení zákazu podomního prodeje.