Drogy, kam se podíváš!

PŘEROVSKO – S dealery, jako by se roztrhl pytel. Své o tom ví policisté, kteří v tomto týdnu zasahovali hned u několika případů.

Ve svém BWM převážel přes dvě kila marihuany 64letý muž cizí národnosti. Policejní hlídka jej stavěla na dálnici D48 u Bělotína. Muži zákona při kontrole našli v autě tašku, kterou měl starší muž položenou před předním sedadlem spolujezdce na zemi. Po jejím otevření zjistili, že se v ní nachází igelitový pytel a v něm jsou rostliny konopí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Na místě byl proveden test, který jednoznačně určil, že se jedná o rostliny s obsahem THC. Muž byl zadržen a skončil v cele. Následující den s ním byly provedeny další potřebné úkony a bylo mu sděleno obvinění ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, ze které mu hrozí trest odnětí svobody od 2 do 10 let. Marihuana o váze cca 1 650 gramů byla zajištěna a převezena k odbornému zkoumání na policejní specializované pracoviště, kde se zjistilo, že šlo o velmi kvalitní trávu,“ sdělila tisková mluvčí policie Miluše Zajícová.

Policistům obviněný muž sdělil, že zboží převzal od neznámé osoby v Lipníku nad Bečvou a měl ji převést na konkrétní parkoviště u marketu v Kopřivnici. Tam se k němu měla jemu neznámá osoba přihlásit, měl jí marihuanu předat a za dovoz od ní zinkasovat finanční odměnu 10 000 Kč.

Na policejní služebně skončila i další osoba, která mělo co do činění s návykovými látkami. V bytě v Hranicích byl zadržen 44letý muž spolu s 21letou ženou. „Podezřelý na výzvu k otevření bytu nereagoval, bylo ke vstupu do obydlí použito beranidlo. Po vyražení dveří byla oběma přiložena pouta a byli eskortováni na oddělení k dalším úkonům. Mladá žena byla ještě téhož dne ze zadržení propuštěna. Podezřelý, proti kterému bylo zahájeno trestní stíhání a bylo mu sděleno obvinění z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, si pobyl v policejní cele o den déle,“ sdělila Zajícová.

Na základě příkazu soudce byla v bytě provedena domovní prohlídka a prohlídka nebytových prostor, konkrétně garáže. „Zadržený uživatel s policisty spolupracoval a uvedl, kde se v bytě návykové látky nachází. Našlo se něco málo přes 100 g marihuany a přesně nezjištěné malé množství pervitinu,“ dodala mluvčí.

Předchozím operativním šetřením se zjistilo, že návykové látky distribuoval mezi uživatele především na Hranicku od ledna roku 2020 do svého zadržení. Za pervitin si nechal zaplatit, anebo ho poskytoval zadarmo a to většinou v případech společného užívání. Trestní rejstřík obviněného není bez poskvrny, ale naopak je na něm osm záznamů mimo jiné i za trestnou činnost související s drogami. Za uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě.