Andělské benefiční baňky vynesly vsetínské porodnici 40 tisíc korun

VSETÍN – Stačily dva dny a tisícovka andělů s flétnami v modré a růžové byla pryč! V předvánočním čase je zakoupili lidé, kteří tím chtěli přispět vsetínské porodnici. Celkem se podařilo vybrat 40 tisíc, díky kterým budou moct zdravotníci rozšířit spektrum služeb pro nastávající maminky.

Benefiční andělské baňky pro vsetínskou porodnici se prodávají už po devět let a každoročně je vyrábí místní firma Irisa Vsetín. Prvním vzorem byla miminka v modré a růžové barevnosti, následovala batolata, kapříci, bačkůrky a mnohé další. Vznik andělské verze inspirovala náročná situace ve zdravotnictví během covidové pandemie. Ostatně slovo anděl často zaznívalo v souvislosti s prací zdravotníků, jejich obětavostí a pracovním nasazením. „Rezonoval nám s náročnou situací, kterou, nejen ve zdravotnictví, už bezmála dva roky prožíváme. Všichni potřebujeme svého anděla,“ zdůvodnil zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Martin Janáč.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Tradičně se baňky prodávají na vánočních trzích, to však kvůli covidovým opatřením není v posledních letech možné. V nemocnici proto byli překvapení, jak rychle se baňky rozprodaly. „Na mnohé zájemce se nedostalo, budeme se jim to snažit vynahradit příště,“ slíbil Martin Janáč.

Dalších 20 tisíc korun vynesl prodej speciálního porodního ležáku, který připravil pivovar Valášek. Výtěžek pomůže rozšířit spektrum služeb, které porodnice nabízí. „Díky získaným prostředkům jsme mohli přímo ve Vsetíně zajistit pro zdravotníky zajímavé kurzy podpory kojení, metod tejpování a práce se šátkem rebozo. A nabídnout tak těhotným ženám další novinky a služby. A obdobně tomu bude i letos,“ řekl Martin Janáč.

Foto: Vsetínská nemocnice