Dopravních nehod na Kroměřížsku ubylo, na silnicích přesto zemřelo 5 lidí

KROMĚŘÍŽSKO – Loňský nárůst počtu dopravních nehod oproti roku 2019 rozhodně není trend, který bychom viděli na silnicích Kroměřížska. Havárií tu obecně ubylo, přibylo však střetů se zvěří. Informovala o tom policejní preventistka Barbora Balášová.

V loňském roce řešili dopravní policisté na Kroměřížsku 848 nehod, což je o 45 méně než předloni. Vyžádaly si 5 lidských životů oproti 6 v roce 2019. „Těžké zranění loni utrpělo 15 osob, předloni 17. V roce 2021 bylo 219 lehce zraněných, v roce 2020 pak 213,“ vyjmenovává Balášová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jen mírně se zvedly počty havárií, ke kterým přispěl alkohol nebo drogy. „Dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu bylo loni 52, předloni 50. Loni jsme také vyšetřovali čtyři nehody, které způsobili řidiči pod vlivem drog. Předloni to byly tři nehody,“ upřesnila Balášová.

Víc se začalo bourat mimo obec

Podle policejních statistik se méně havárií odehrálo uvnitř obcí. „V obcích se loni událo 368 nehod, předloni 375. Mimo obec se v roce 2021 stalo 480 nehod, v roce 2020 pak 428. Bouralo se také na dálnici, za loňský rok tam evidujeme 46 nehod, za předloňský 45,“ shrnula policejní preventistka.

Nejbezpečnějším dnem z hlediska dopravních nehod byla sobota. Naopak nejvíc se bouralo ve středu a v pátek. Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nedání přednosti nebo nesprávné předjíždění.

Nehody často zavinila zvěř nebo domácí zvířata. Loni jich bylo sraženo 301, předloni 256. „Ke srážkám se zvěří obecně dochází na okrajích lesů, v lese a u polí, a to většinou v brzkých ranních hodinách nebo k večeru. Nejčastěji se setkáváme se střety se srnci, srnami, laněmi, daňky, ale i divokými prasaty, zajíci či bažanty. Občas se vyskytnou i srážky s domácími zvířaty,“ dodává Barbora Balášová.