KORONAVIRUS: Na trh míří nová vakcína. Je prý řešením pro všechny, kdo očkování odmítali

ČESKO – Koronavirová epidemie v souvislosti s rychle se šířící variantou viru omikron v Česku opět sílí. Jedinou cestou, jak se jí efektivně bránit (a to nejen variantě omikron), je pak očkování. To však prozatím řada lidí stále odmítá – změnit by to ale možná mohla nová vakcína, která funguje na odlišném principu než vakcíny firem Moderna a Pfizer. Dostupná by dle slov ministra zdravotnictví Válka mohla být již od konce února.

Vrchol epidemie a zasažení rizikových skupin

Počty nových případů nákazy koronavirem v posledních dnech rapidně stoupají, v neděli laboratoře zaznamenaly nový rekordní přírůstek, a to cca 18 000 nakažených (to je za neděli nejvíce od počátku pandemie). Na vině je masivně se šířící mutace viru označovaná jako omikron – se situací, jaká nyní nastala v Česku, se tak již potýkala a potýká také většina světa. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ústavem pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS) pak předpokládají, že během tohoto týdne dosáhne epidemie na našem území ke svému vrcholu (a je možné, že denní přírůstky se budou pohybovat i kolem 80 000). K poklesu (ale také změnám ve skupinách, jež jsou koronavirem nakaženy nejčastěji) by pak mohlo dojít během následujících čtrnácti dnů. „Změny jsou už dnes patrné, virus se přestává šířit mezi žáky, v Praze začíná pomalý pokles. Začíná se nám daleko víc posunovat do střední, starší populace,“ uvedl ministr zdravotnictví Válek.

Nová vakcína – nový princip

I když omikron nemá tak významné dopady na zdraví – což mj. dokládá i fakt, že v nemocnicích, resp. na počtech hospitalizovaných, se zatím situace nijak výrazně nepromítá – rozhodně to neznamená, že je namístě nákazu podceňovat. Ostatně, tragických případů úmrtí na covid je stále mnoho. I proto je namístě chránit se očkováním – to však množství lidí odmítá, a to např. i s argumentem obav z tzv. mRNA vakcín (tedy těch, které jsou nyní dominantně užívány). Ovšem právě tato část populace by již od února mohla získat možnost, jak se mRNA vakcíně vyhnout, a přesto se chránit. Na trh má být totiž uvedena nová (dvoudávková) vakcína od společnosti Novavax, která pracuje na odlišném principu a jedna z jejích důležitých složek je dle předchozích informací vyráběna v Česku. Podle slov ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Ireny Storové, se pak tato vakcína od všech předchozích zásadně liší, jelikož se jedná o tzv. proteinovou podjednotkovou vakcínu, která s bílkovinou přímo pracuje (na rozdíl od mRNA vakcín, jež nesly jen informaci k její výstavbě).

Změní nová vakcína proočkovanost v Česku?

Vakcína již prošla procesem schvalování Evropské lékové agentury (EMA) a její cestě na trh tak v podstatě nestojí nic v cestě. Česká republika si již během loňského roku objednala 370 000 dávek této vakcíny, jejíž princip vychází z osvědčených postupů užívaných např. při tvorbě vakcín proti chřipce, pásovému oparu či HPV viru. Jelikož se jedná o dvoudávkovou vakcínu, i v tomto případě bude třeba mezi aplikací první a druhé dávku dodržet předepsaný rozestup 21 dní, k dispozici bude i dávka třetí, posilovací. Předregistrace pro ty, kteří doposud žádné očkování proti koronaviru neabsolvovali, by pak měla být spuštěna během následujících dvou týdnů.  Ministr Válek je pak přesvědčen o tom, že právě tato vakcína by mohla významně zvýšit proočkovanost české populace. „Podle informací, které máme, jsem přesvědčen, že to budou statisíce lidí, možná to bude kolem půl milionu a budou to lidé z rizikových skupin,“ zhodnotil přímo očekávaný zájem o novou vakcínu, na niž údajně čekala řada těch, kdo nemají v mRNA vakcínu důvěru. Množství dalších odborníků je však vůči tomuto tvrzení skeptická.