Neobvyklý pohled na masakr v Srebrenici přináší film Quo vadis, Aida?

VIMPERK – Pár hodin od míst, kde s oblibou trávíme letní dovolené, se schyluje k největší evropské tragédii od konce druhé světové války. Bezmoc a zoufalství bosňáků, kteří se ukrývají v nevyhovujících podmínkách na základně OSN a jsou posléze vydáni na milost bosenskosrbského velitele, zachycuje snímek Quo vadis, Aida? očima silné ženské hrdinky. Jak se vyrovná s dilematy, která před ní válka staví?

Je rok 1995 a Aida, kterou ztvárnila Jasna Đuričić, pracuje jako překladatelka pro OSN ve Srebrenici. Její rodina je mezi tisícovkami místních, kteří hledají v bezpečné zóně OSN útočiště před srbskou armádou. Pár hodin od míst, kde s oblibou trávíme letní dovolené, se schyluje k největší evropské tragédii od konce druhé světové války. Při vyjednáváních si Aida postupně uvědomuje vážnost situace. Jde o osud města i o život jejích milovaných. „S Jasnou Đuričič jsem již pracovala. Viděla jsem ji také v řadě divadelních představení a v jiných filmech. Má skvělé herecké schopnosti a nesmírnou energii. Je autentická a přesná,“ chválí hlavní hrdinku režisérka Jasmila Žbanić.

Nekompromisní a zároveň hluboce lidský snímek svou emoční silou dalece předčí většinu válečných filmů. Nesoustředí se totiž na vykreslení násilí, ale na příběh konkrétní ženy a nepředstavitelná dilemata, která před ní válka staví. Varuje svůj lid před nebezpečím, nebo sobecky upřednostní svou rodinu? A jaké následky bude její rozhodnutí mít? To uvidíte ve filmu Quo vadis, Aida? 1. února od 20. hodin v sále Městského kulturního střediska ve Vimperku.