Jak je to s preventivními prohlídkami u zubaře od letošního ledna. K jaké změně došlo?

Většina zodpovědných lidí si zvykla navštěvovat zubaře v rámci prevence dvakrát ročně. Podotkněme, že obě prohlídky byly zdarma, resp. hrazeny příslušnou zdravotní pojišťovnou. Mezi laiky se však šíří informace, že od nového roku je preventivní prohlídka už jen jedna. Znamená to tedy, že k zubaři budeme chodit zdarma v rámci prevence již jen jednou ročně, nebo se jedná o zbytečný poplach?

Jak to bylo dosud

Do konce roku 2021 měl každý dospělý pojištěnec nárok na preventivní prohlídku hrazenou z veřejného zdravotního pojištění jednou ročně. (Výjimkou byly děti do 18 let a těhotné ženy, které měly nárok na dvě preventivní prohlídky ročně.)

Dále měl každý dospělý pojištěnec nárok ještě na další prohlídku, které se sice často říkalo tzv. druhá preventivní prohlídka, nicméně z formálního hlediska o preventivní prohlídku nešlo. Oficiálně totiž prohlídka nesla označení Péče o registrovaného pojištěnce nad 18 let věku a zahrnovala kontrolu dentální hygieny, orientační vyšetření, motivaci pojištěnce a dále ošetřování běžných afekcí a zánětů sliznice dutiny ústní, parodontu atd. Rovněž tato prohlídka byla pro pacienta zdarma, neboť byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Lékař ji smluvní zdravotní pojišťovně vykazoval kódy 00902, resp. 00947. (Tento údaj zajímá spíše pojišťovnu než pacienta.)

Jak to je nyní

Od 1. ledna 2022 mají i nadále všichni dospělí pojištěnci nárok na preventivní prohlídku hrazenou z veřejného zdravotního pojištění jednou ročně. U těhotných žen a dětí opět platí možnost přijít na prohlídku dvakrát ročně. Ke změně však došlo u oné tzv. druhé prohlídky. Na základě úhradové vyhlášky vydávané Ministerstvem zdravotnictví byl obsah uvedených kódů přesunut do agregované úhrady. Jedná se o novinku, a sice o pravidelnou měsíční platbu zdravotní pojišťovny stomatologovi za každého registrovaného pacienta. V podstatě jde o platbu za rezervovanou kapacitu.

Pacientů se změna nedotkne

Pro pacienty se ale nic nemění. Dále mají nárok, aby jim jejich registrující stomatolog v tomtéž roce, ve kterém již absolvovali preventivní prohlídku, provedl podle potřeby ještě jedno orientační vyšetření, tj. kontrolu ústní hygieny, kontrolu interdentální hygieny, parodontu, sliznic, měkkých tkání dutiny ústní atd. Pacient za toto ošetření opět nebude platit.

Změna pro lékaře

Změnu budou vnímat zubní lékaři. Dosud platilo, že poskytnutou péči o registrovaného pojištěnce, tedy tzv. druhou prohlídku, zdravotní pojišťovna uhradila stomatologovi jen tehdy, pokud pacient skutečně přišel. Nově zdravotní pojišťovna uhradí zubnímu lékaři za každého registrovaného pojištěnce měsíční agregovanou platbu, do které je zahrnuta i případná tzv. druhá prohlídka. Půjde o platbu skutečně za každého registrovaného pojištěnce, tedy i takového, který se v příslušném roce do ordinace nedostaví vůbec. Přímou úhradu od registrovaného pacienta za tzv. druhou prohlídku lékař vyžadovat nemůže.