Nymburk pomáhá zabránit smutným osudům čtyřnohých tuláčků. Znovu podpoří kastrace koček a kocourů!

NYMBURK – Toulavé kočky na ulicích a v zahradách jsou pro nás tak samozřejmé, že si jich sotva všímáme. Přitom jich neustále přibývá a čím dál hůř si hledají obživu. V moderním světě hladoví, trápí je nemoci a zima.

Kvůli smutným osudům mnoha toulavých koček, spustilo loni město nový program a přispívá na kastrace koček a kocourů. „Mám kočky velmi ráda, společnost nám doma dělají hned tři chlupaté krásky. Také si ale velmi dobře pamatuji, v jakém stavu byla koťata ve chvíli, kdy jsem je domů přinesla. Kolik péče bylo třeba k tomu, aby se zbavila nemocí a věčného pocitu hladu. Proto mě těší, že obyvatelé Nymburka nový program využívají a město tak může přispět k tomu, aby se kočky v Nymburce nekontrolovaně nemnožily,“ řekla místostarostka Stanislava Tichá, která zavedení programu ve městě iniciovala. Program bude ve stejné podobě pokračovat i letos.

Program se osvědčil

Nymburk loni poprvé vypsal dotační program na podporu kastrace koček a kocourů. Možnost využilo přes 50 žadatelů pro 76 zákroků (50 koček a 26 kocourů), což město vyšlo na celkem 40 400 korun. Zamezilo se tak narození několika stovek nechtěných koťat. Jedna kočka totiž může mít za rok dva vrhy například po šesti mláďatech. „Pokud vyjdeme z těchto čísel, podařilo se nám potencionálně jen v roce 2021 zabránit nechtěnému narození 600 koťat,“ doplnila mluvčí radnice Olga Vendlová.

Lidé, kteří toulavou kočku nechají vykastrovat mohou žádat peněžní podporu od radnice. Každý žadatel o podporu musí mít trvalé bydliště v Nymburce a může během kalendářního roku žádat o příspěvek na kastraci pěti koček či kocourů.

Jak získat příspěvek?

Je nutné doložit originální doklad o uhrazení platby za provedený veterinární výkon a žádost podat do tří měsíců od provedení zákroku. Finanční dar se poskytuje ve výši 400 korun za kastraci kocoura a 600 u koček. Zákrok u veterináře vyjde přibližně na 800 až 1500 korun. Pravidla pro poskytování finančních darů na kastraci koček a formulář žádosti najdete na webu města.