Při sčítání ptáků v Národním parku Podyjí zahlédli ornitologové nejvíce orlů v historii

ZNOJMO – Při pravidelném lednovém zimním sčítání vodních ptáků v Národním parku Podyjí zahlédli ornitologové osm orlů mořských, což je nejvíce za 18 let. Do svých zimovišť letos neodlétli ani někteří konipasové horští. Dobře se v Podyjí daří i vodnímu pěvci skorci.

O třetím lednovém víkendu se ve 170 zemích světa pravidelně provádí sčítání ptáků. Odborníkům přináší důležité informace o změnách počtů a chování opeřenců. Přítomnost orla mořského v tak velkém počtu je velice dobrým zjištěním. Dva páry byly dokonce viděny při námluvních rituálech před pářením „Orel mořský v Podyjí zatím ještě nikdy nehnízdil. V okolí však už několik párů známe, a tak se třeba dočkáme právě letos,“ doufá zoolog Správy Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. Nejvíce jedinců za dobu sčítání ornitologové také pozorovali u konipasa horského. Tento pták se u nás vyskytuje pravidelně, na zimu ale odlétal převážně na jihozápad Evropy.  „V Podyjí jsme letos viděli celkem tři konipasy. Poslední mírné zimy umožňují ptákům zůstat na našem území celoročně. Setkat se s nimi i v zimě je tak stále méně neobvyklé,“ vysvětlil Mačát.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.       

Druhý největší počet za dobu sčítání odborníci zjistili u skorce vodního. Celkem jich v národním parku napočítali deset. Tento mimořádný pěvec svoji potravu loví výhradně pod vodou. Na Dyji ho tak můžete vidět, jak se potápí přímo do řeky. Na dně pak hledá svoji kořist. Sčítači také v Podyjí potvrdili stabilizaci populace morčáka velkého. Během tohoto sčítání ornitologové zaznamenali minimálně pět jedinců, kteří pravděpodobně pocházejí z podyjského hnízdiště. Nedaleko mostu u Hardeggu ornitologové zahledli i hohola severního. Ani letos se Národnímu parku Podyjí nevyhnul rybí predátor kormorán velký. Ornitologové potvrdili dvě jejich nocoviště u Znojemské přehrady a napočítali zde zhruba 300 jedinců. Celkově vědci v národním parku napočítali 861 jedinců z 13 různých druhů vodních ptáků a ptáků vázaných na vodní prostředí.

Orel mořský, Foto: Robert Stejskal, Správa Národního parku Podyjí
Konipas horský, Foto: Zdeněk Mačát, Správa Národního parku Podyjí
Skorec vodní, Foto: Václav Křivan, Správa Národního parku Podyjí