Prozkoumejte pod Milešovkou zříceninu Kostomlaty, pohádkový hrad s výhledy

Zpříjemněte si výletní den vycházkou a prozkoumáním hradu Kostomlaty. Leží nedaleko obce Kostomlaty pod Milešovkou na okraji Českého středohoří. Majestátně se tyčící zřícenina potěší milovníky historie, výhledů do krajiny i pohádek. Poznejte středověký hrad Kostomlaty, kde se natáčela česká pohádka Nejkrásnější hádanka.

Kostomlaty pod Milešovkou se pyšní krásnou zříceninou

Zříceninu hradu Kostomlaty z počátku 14. století najdete nad obcí Kostomlaty pod Milešovkou v CHKO České Středohoří. Hrad, nesprávně označován také jako Sukoslav, postavili páni z Rýzmburka, zvaní také páni z Oseka, původně Hrabišici.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Roku 1434 byl dobyt husity a v průběhu druhé poloviny 16. století zpustl. Poznejte jednu z nejmalebnějších zřícenin v Čechách, o níž v současnosti pečuje Spolek pro záchranu hradu Kostomlaty. Milovníci dalekých rozhledů si mohou užít výhled z hradní věže na České středohoří i protilehlé Krušné hory.

Zřícenina Kostomlaty – malá a velká věž. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Zřícenina Kostomlaty – malá a velká věž. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Poznejte Kostomlaty pod Milešovkou a hradní loupežnické doupě

Co vás čeká na hradní zřícenině Kostomlaty? Z mohutného gotického hradu Kostomlaty se do dnešních dnů dochovala vstupní brána, obvodové zdi mohutného paláce a hradní příkop. Dominantou zříceniny jsou dvě válcové věže. Ta vyšší s vyhlídkovým ochozem se stala rozhlednou.
Nechte se na chvíli unést pohádkovou atmosférou hradní zříceniny, která se stala kulisou pohádky Nejkrásnější hádanka režiséra Zdeňka Trošky.

Turistické informace

Vyhlídkovou věž a horní hrad můžete navštívit od dubna do října; v sobotu, v neděli a ve svátcích od 10 do 16 hod. Vstupné na hrad je dobrovolné. Veškerý výtěžek je použit na záchranu hradu.
K hradu Kostomlaty vás zavede zelená turistická značka z nedaleké stejnojmenné obce.

Kde najdete Kostomlaty pod Milešovkou?

Kraj: Ústecký
Okres: Teplice
Obec: Kostomlaty pod Milešovkou

Kontakt

Spolek pro záchranu hradu Kostomlaty
Lhenická 310
417 54 Kostomlaty pod Milešovkou
e-mail: hradkostomlaty@seznam.cz
www: spzhk.cz

Tip na fajn výlet

Pod Písečným vrchem nedaleko lázeňského parku v Teplicích najdete velmi hezké místo plné zeleně. Teplická botanická zahrada, jako jediná v Ústeckém kraji, vás svými vnitřními expozicemi ve sklenících a krásně udržovaným parkem zcela nadchne.