Very Peri – fialová barva roku 2022

Kombinace několika tónů, jimž velí modrá a červená, dávají vzniknout barvě roku 2022 s názvem Very Peri. Brčálově modrou s fialově červeným podtónem vybralo jako módní barvu Pantone Color Institute. Inspirací byl květ barvínku, zvaného také brčál. 

Už přes dvacet let newyorský institut Pantone definuje barvy roku – předpovídá globální trendy v oblasti barev a funguje také jako poradce při volbě identity značek a vývoje jejich designové strategie. Letos bude trendy barva symbolizující změnu, novou vizi a bezstarostné sebevědomí, ale také vděčnost a novou budoucnost. „Jak se vynořujeme z intenzivního období izolace, naše představy a standardy se mění,“ uvedla pro magazín Vogue ředitelka Pantone Color Institute Leatrice Eiseman.

Very Peri reflektuje propojení reality a digitálního světa a poukazuje na stále rostoucí komunitu digitálních umělců a dosud nevídané možnosti ve virtuálním prostoru, které se zároveň promítají do reálného světa.

Barva není agresivní, vyjadřuje přívětivé emoce

Barva Very Peri je vyzývavá a hovoří sama za sebe. Proto není třeba ji kombinovat s mnoha dalšími odstíny. Hodí se především k hnědé a zelené, zajímavá je i kombinace s výraznou žlutou nebo můžete kousek v tónu Very Peri zkombinovat s dalšími odstíny fialové.

Kolem barvy roku se každoročně strhne lavina a kolekce, ať už jde o módní, kosmetické, nebo celý sektor interiérového designu, reflektují výběr odborníků ve formě limitovaných kolekcí nebo celých projektů postavených na daném odstínu a jeho kombinacích. „Barva roku odráží to, co se odehrává v naší globální kultuře, a vyjadřuje, co lidé hledají. Společnost stále uznává barvy jako kritickou formu komunikace a způsob, jak vyjádřit a ovlivnit myšlenky, emoce a zapojit se a spojit se,“ vysvětlila viceprezidentka Pantone Color Institute Laurie Pressman.  Odstín Very Peri není agresivní, vyjadřuje přívětivé emoce a je ze všech módních odstínů nejteplejší díky rudému podkladu, který dává výsledné barvě inovátorský rozměr.

Barvy roku Pantone:

2021 – Zářivě žlutá a šedá

2020 – Klasická modrá

2019 – Korálová

2018 – Ultra Violet

2017 – Svěží zelená