KORONAVIRUS: Nákaza omikronem se blíží vrcholu, vláda představila změny v opatřeních

ČESKO – Koronavirová epidemie se dle slov vlády vycházejících z predikcí odborníků blíží vrcholu. Denní přírůstky nově nakažených se pohybují v desetitisících. Ovšem vzhledem k tomu, že nákaza variantou omikron nevykazuje podobná rizika z hlediska dopadů na lidské zdraví jako varianty předchozí, rozhodlo se ministerstvo zdravotnictví (s posvěcením vlády) učinit změny v protiepidemických opatřeních. Co se tedy změní?

V současné době celá řada lidí čelila nepříjemné situaci, kdy po absolvování pětidenní karantény jim po návratu do zaměstnání vyšel pozitivní antigenní test – což v praktické rovině znamenalo opětovný návrat do další pětidenní karantény. Ačkoliv testování antigenními testy ve firmách prokázalo jen 1,3 % pozitivních, v důsledku to znamenalo, že přes 13 % podniků muselo omezit provoz (a to např. i podniků dopravních, které dočasně musely omezit i některé linky). Opětovné testování však bude nyní regulováno novými pravidly, což by dle ministra zdravotnictví Válka mělo situaci zlepšit.

Změny v epidemických opatřeních

Od následujícího pondělí se tedy lidé po pozitivním PCR testu nebudou muset následujících 30 dní testovat (platí pro zaměstnání či školy), ani jít po zaznamenaném rizikovém kontaktu do karantény. „Pravděpodobnost, že se člověk po prodělání omikronu nakazí znovu, je téměř nulová, proto se vláda rozhodla pro změnu pro ty, co budou mít pozitivní PCR a prodělají izolaci. Tyto lidi můžeme vyřadit ze systému pomocí sledování antigenních testů a také pomocí karantén, nebudou do karantén chodit,“ shrnul ministr zdravotnictví Válek. Dle jeho slov toto rozhodnutí vychází ze škály otevřených dat. „Máme obrovsky vysokou konfirmaci pomocí PCR, na základě konfirmace vyhodnocování víme, že v Česku je prakticky ve většině omikron,“ dodal také.

Nakolik nákaza variantou omikron skutečně zajišťuje jistou míry „imunity“, je pak sice diskutabilní, např. prorektor pro vědeckou činnost UK, Jan Konvalinka, ale de facto vládní rozhodnutí přivítal. „Člověk, který projde omikronem, je pravděpodobně nějakou dobu chráněn – určitě proti těžkému průběhu, pravděpodobně i proti (re)infekci. Jestli zrovna 30 dní dává jistotu, že se člověk nemůže znovu nakazit, bych si tvrdit netroufal, ale ta epidemická opatření samozřejmě musí počítat s nějakými průměry,“ upřesnil.

Vláda také posunula omezení platnosti certifikátů o očkování na devět měsíců, nově budou platit až od 15. února – změna se tedy týká cca 100 tisíc lidí očkovaných před 7. květnem. Ministerstvo zdravotnictví je pak k aplikaci posilující dávky vyzve prostřednictvím SMS. K očkování je možné využít jakékoliv očkovací centrum, a to i bez registrace. „Půjdou-li si dát boosterovací dávku, ta jistota, že nebudou mít vážný průběh onemocnění, je přes 97 %, jistota, že nebudou na JIP nebo ECMO, se dnes pohybuje těsně pod 100 procenty,“ upozornil také Válek.

Pandemie se blíží svému vrcholu

Za včerejšek laboratoře potvrdily téměř 55 tisíc nově nakažených, v dalších pěti tisících je podezření na reinfekci. Jedná se o čísla, která jsou zdaleka nejvyšší od počátku pandemie. Ačkoliv pacientů v nemocnicích v souvislosti s nákazou koronavirem přibývá jen pozvolna, některé nemocnice se stejně potýkají s nedostatkem personálu. Důvodem není ale ani tak nákaza koronavirem jako taková, ale rizikové kontakty apod., někteří zdravotníci tedy působí v režimu tzv. pracovní karantény. Vývoj pandemie však podle kabinetu odpovídá předpovědím. „Očekáváme, že pandemie s variantou omikron během příštího týdne dospěje ke svému vrcholu,“ uvedl přímo premiér Petr Fiala. Ten také oznámil, že kompenzace pro zasažené podnikatele bude vláda projednávat na jednom z příštích zasedání, prozatím lze čerpat příspěvky alespoň z programu Antivirus nebo využít 80% náhrady mzdy pro pracovníky v karanténě.