OBRAZEM: Jihlava plánuje nové družstevní byty. Zájemci se mohou registrovat na webu

JIHLAVA – V Jihlavě se letos začnou stavět družstevní byty, které by měly být finančně dostupnější než byty komerční. Vzhledem k velkému zájmu připravilo město informační web s možností online registrace.

Na jihlavský magistrát se po zveřejnění rozhovoru s náměstkem primátorky Vítem Zemanem o přípravách nových družstevních bytů začali ve velkém obracet zájemci, psali jsme zde. Městští architekti a informatici proto připravili novou webovou stránku, odkud budou zaregistrovaným zájemcům přicházet zprávy a podrobnosti o průběhu výstavby.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Poslední dva roky jsme připravovali kvalitní projekty, které přinesly zvýšený zájem developerů o naše město. Nastavili jsme jasná pravidla spolupráce a technické parametry výstavby a vybrali privátní partnery na výstavbu,“ uvedl Vít Zeman. Během letošního roku tak může v Jihlavě začít realizace první stovky družstevních bytů na Dolině vedle Penny Marketu.

Od roku 2023 by pak měly přibývat stovky bytů na dalších místech. Město aktivně připravuje byty v lokalitě Handlovy Dvory, kde jen v první etapě vznikne asi 800 bytů, a to jak komerčních na přímý prodej, tak opět byty družstevní. V plánech města je také lokalita za obchodním domem Möbelix na Špitálském předměstí či v centru Březinek. Celkově by mělo v Jihlavě ve spolupráci města s developery vyrůst na 1200 bytů.

Zlepšení života i zvýšení počtu obyvatel

Vedení Jihlavy chce výstavbou nových bytů do města přilákat další obyvatele a zároveň tak pomoci místním drobným živnostníkům. „Myslíme si, že nabídnout dostupné bydlení je ta nejlepší cesta, jak přivést lidi k trvalému pobytu v Jihlavě. Věřím, že právě posílení počtu aktivních lidí, mladých rodin, ale i seniorů pomůže drobným živnostníkům obnovit své provozy na náměstí, rozšířit služby a oživit ulice. K tomu však musí mít lidé kde bydlet,“ nastínil náměstek Zeman jednu z hlavních cest ke zlepšení života a zvýšení počtu obyvatel Jihlavy.

Vizualizace Handlovy Dvory, celkový pohled
Oblast A
Oblast B
Oblast C
Oblast D
Osazení domů do terénu v oblasti B
Osazení domů do terénu v oblasti C