Na cestě hrůzy ve Francii se objevoval záhadný stín, který si vyžádal nejednu oběť

Na krátkém úseku cesty mezi Troyes a Orleansem ve Francii se vyskytoval fenomén zvaný „mrazivý stín„. Projevoval se i smrtelnými nehodami.

Strach na určitém úseku

Profesor Paul Gennett, vedoucí katedry fyziky na univerzitě v Lyonu odjel na pozvání svého přítele roku 1936 právě do Troyes, aby zmíněný fenomén prozkoumal. Zjistil, že první zmínka o mrazivém stínu se objevila dva roky před jeho návštěvou, kdy tři osoby nezávisle na sobě vypověděly, že pocítily náhle nevysvětlitelný strach, když se nacházely na uvedené trase.

První obětí byla zřejmě zdravotní sestra z okresní nemocnice, známá svým racionálním postojem k životu. Poté, co projela kritickým místem, zmocnila se jí taková panika, že musela být léčena na klinice, první tři dny dokonce omámena utišujícími prostředky. Nedokázala si pak na mnoho věcí vzpomenout, kromě toho, že tam bylo něco „velkého a černého„, co nad ní viselo „jako netopýr„. A od té doby bylo asi deset dalších lidí také obtěžováno záhadnou cizorodou entitou. Pak si mrazivý stín vyžádal první oběť.

Tragické události

Mladý muž jménem Simenon projížděl jednoho večera na kole uvedeným úsekem silnice, když tu znenadání, několik metrů před autem, které ho právě chtělo předjet, spadl na zem. Řidič se mu ještě dokázal vyhnout, naložil jej a dopravil na nejbližší selskou usedlost, kde ovšem zjistili, že muž je mrtev. Lékař uvedl jako příčinu smrti důsledky šokového stavu. Muž neměl žádná zranění, dokonce ani modřiny po pádu na zem.

Pouhý týden po této nehodě došlo k další tragické události, a to na stejném úseku silnice. Pětadvacetiletá žena tlačila kočárek se svými dvěma malými dětmi a mířila k tržnici. Náhodný chodec, který tamtudy procházel v kritickou dobu, uviděl, jak na okraji silnice stojí dětský kočárek, ze kterého se ozýval pláč. Matka dětí ležela vedle na zemi mrtvá, s vyděšeným výrazem v obličeji. Lékař opět uvedl jako příčinu smrti šok.

Ochlazovalo se tam

Každý svědek vždy uváděl, že vzduch na uvedeném úseku byl chladnější než v okolí.

Profesor Gennett pomalu procházel uvedeným místem a najednou se mu zdálo, že se ochlazuje. Také si všiml, že v tomto úseku silnice nebyli žádní ptáci. Ještě během profesorova pobytu se ve zkoumané části silnice přihodila další tragédie. Starší manželé, kteří tudy procházeli, jelikož chtěli navštívit příbuzné v sousedství, byli nalezeni v hlubokém bezvědomí. Žena krátce nato zemřela, muže zemřel v nemocnici o čtyři dny později. Když se na několik okamžiků probral, řekl lékařům, že se nad ním vznášel velký mrak. Zdálo se mu, že je oba s manželkou něco dusí. Pak ztratili vědomí.

Noční můra místních obyvatel však po nějakém čase zmizela tak záhadně, jak se objevila. Mrazivý fenomén jako by ztratil svoji sílu.