Sněhu je málo a hladiny řek v povodí Moravy klesají. Bystřička už je na hranici sucha

ZLÍNSKÝ KRAJ – Nízké průtoky v řekách v povodí Moravy dělají vodohospodářům starosti. Letošní zima je spíš suchá a zásoby vody ve sněhové pokrývce jsou nedostatečné.

Na většině vodních toků v povodí Moravy jsou hladiny na podprůměrných hodnotách, na některých poklesly až o 20 centimetrů. „Obecně platí, že toky v podzimních a zimních měsících mají nejnižší vodnost z celého roku. Současná situace je ještě umocněna nedostatkem srážek, který zaznamenáváme prakticky od září. Ani teď v průběhu zimy to zatím nevypadá dobře, zásoby vody ve sněhu jsou nízké. Sníh je přitom velmi důležitý nejen pro doplnění vody v řekách, ale i pro doplnění zásob podzemní vody,“ zdůrazňuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Oproti dlouhodobému průměru je sněhová pokrývka ve Zlínském kraji třetinová. Moravou v Kroměříži protéká 45 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, Dřevnice ve Zlíně je na 27 procentech a Olšava v Uherském Brodě na 22 procentech normálu. Bystřička je už na hranici sucha.

Podobný průběh zimy je pro vodohospodáře náročný. Stále totiž ještě může sněžit a po následném oteplení musí zůstat v přehradách dostatek místa pro extrémní přítoky do nádrží. Na druhou stranu musí počítat i s možností pokračujícího sucha a nahromadit dostatek vody. „Nízké průtoky jsou vždy nežádoucím jevem. Záleží na tom, v jaké míře se projevují a zda vodním tokem teče alespoň takzvaný minimální zůstatkový průtok, který zajišťuje dostatečné podmínky pro život vodních živočichů a současně ředí člověkem produkované odpadní vody. V současnosti vodní toky  a přehrady plní svoje funkce a minimální zůstatkové průtoky jsou dodržené. Situaci ale sledujeme i ve vztahu k druhému hydrologickému extrému – povodním,“ dodává Gargulák.