Dcery Václava II.: Nežily dlouho a zdá se, že většinou ani šťastně

Pokud se jedná o dcery Václava II., je zřejmě nejznámější Eliška Přemyslovna – její osud i její manželství s Janem Lucemburským. Václav měl ale i další dcery. Jaký byl jejich osud? Jedná se o Annu, narozenou roku 1290, a Markétu, narozenou roku 1296. Všechny tyto dcery pocházely z prvního Václavova manželství s Gutou Habsburskou. Z manželství s Eliškou Rejčkou vzešla dcera Anežka, která se narodila necelý týden před Václavovou smrtí v létě 1305.

Anna

Nejstarší dcera Anna byla provdána v 16 letech za Jindřicha Korutanského. Žila poměrně krátce a zdá se, že smutně. Její manžel byl starší o celých pětadvacet let, ale v době, kdy se brali, neměl za sebou žádné manželství (kdoví, možná si nemohl vybrat). Anna a Jindřich se brali 13. února 1306, tedy půl roku před známou tragédií rodu Přemyslovců v Olomouci (zavraždění Václava III.).

Následnický nárok Jindřicha byl po Václavově smrti celkem jasný, navíc od švagra získal hodnost zemského hejtmana. V září 1306 získal na volebním shromáždění většinu hlasů, ale nároky, které vznesli Habsburkové, vedly nakonec k jeho útěku z Čech. Českým králem se pak stal Rudolf Habsburský, jenž se oženil s Eliškou Rejčkou. Ten však zemřel již příštího roku při obléhání Horažďovic.

15. srpna 1307 byl konečně Jindřich Korutanský, kterému v Čechách říkali poněkud hanlivě Korutanec, zvolen českým králem. Ovšem již roku 1311 opět utíkal pryč z Čech – vedl si totiž natolik špatně, že sám otevřel dveře Lucemburkům. A co Anna? Nešťastná žena odešla s ním a už nikdy se do rodných Čech nevrátila. Zemřela bezdětná v Korutanech roku 1313, v necelých třiadvaceti letech. Jindřich se pak oženil ještě dvakrát.

Markéta

Další dcera Václava II. jménem Markéta byla už v roce 1303 vybrána jako manželka pro Boleslava III. Břežského a Lehnického, vévodu vratislavského. Boleslav byl o pět let starší a brali se roku 1309, tedy v době, kdy bylo Markétě 13 let.

Kroniky píší, že Boleslav měl dobrodružnou a snad až příliš prudkou povahu – a stále měl ovšem také dluhy. Konflikty jej provázely v osobním i politickém životě. Manželce se údajně příliš nevěnoval… Roku 1322 Markéta v Hradci zemřela po porodu. Byla pochována na Zbraslavi spolu s nemluvnětem Mikulášem. Žila do svých 26 let. Podle všeho byla na rozdíl od Boleslava mírná a milá, ten ji přežil téměř o třicet let.

Anežka

Jak již bylo uvedeno, nejmladší dcera Anežka se narodila roku 1305. O ženicha se postaral Jindřich z Lipé, životní druh Elišky Rejčky po smrti jejího královského manžela. Roku 1316 se konal sňatek se slezským vévodou Jindřichem Javorským. Nebyl to výrazný politik a tato manželská dvojice není nikde příliš zmiňována. I oni zůstali bez dětí. Když roku 1337 Anežka zemřela, bylo jí dvaatřicet let.

Ani jedna z dcer Václava II. tedy nežila dlouho – a většinou ani šťastně. Pouze Eliška Přemyslovna se dožila 38 let a dočkala se také potomstva.