Nahrával hudbu a filmy na veřejný server. Majitelům autorských práv způsobil desetimilionovou škodu

PROSTĚJOVSKO – Vysoký trest hrozí staršímu muži z Prostějovska, který bez souhlasu vlastníků autorských práv nahrával hudbu a filmy na veřejný server. Tím poškodil téměř dvě desítky společností a způsobil jim obrovskou škodu.

„Z trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi byl včera obviněn starší muž z Prostějovska, za který mu dle trestního zákoníku hrozí trest odnětí svobody od tří do osmi let,“ informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová. Obviněný muž minimálně od začátku roku 2018 do prvního čtvrtletí roku 2021 bez souhlasů autorů, výrobců nebo vlastníků autorských práv hudebních a filmových děl tyto vkládal na veřejný server, kde si je mohl kdokoliv vyhledat a volně stáhnout. V uvedeném období zveřejnil víc než 3 900 titulů, které byly chráněny podle autorského zákona a tím poškodil téměř dvě desítky společností. Majitelům autorských práv tak způsobil škodu minimálně za 10,5 milionu korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.