Nejen trhy ale i kulturní akce. Tržnice v Olomouci znovu ožije

OLOMOUC – Pohled na prázdnou olomouckou tržnici je určitě smutný. Ale už od začátku února začne prostor znovu ožívat. Místo přebírá Výstaviště Flora Olomouc a kromě tradičního tržiště by místo mohlo ožít i kulturními akcemi.

Prostor olomoucké tržnice nyní přebírá Výstaviště Flora Olomouc, nemusí vůbec jít o provizorní nebo dočasné řešení. Město ve spolupráci s Výstavištěm Flora jako s ověřeným a zkušeným pořadatelem trhů nejrůznějšího typu vidí naději, jak z prostoru olomouckého tržiště vytvořit živé místo s kulturním vyžitím. „Podařilo se nám dohodnout s Florou, že si od začátku února prostor tržiště převezme pod svou správu. Ihned začne s úklidem a úpravou prostranství, tak aby tady zjara mohly opět začít tradiční trhy,“ popisuje současnou situaci náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská s tím, že betonové stoly jako prodejní místa pro trhovce zde určitě zůstanou, stejně jako zázemí pro správce a WC, které však bude třeba modernizovat.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Trhy, na které byli Olomoučané zvyklí, budou tedy probíhat dál. Výstaviště Flora k nim následně přidá i Selské trhy. „Trhy farmářského typu, které jsme pořádali v okolí pavilonu A, se u návštěvníků těšily velké oblibě, proto je určitě chceme realizovat i letos. Prostor tržnice, který teď dostáváme do správy, se nabízí jako výborné řešení. Během této první sezóny, kterou máme před sebou, si vše důkladně zmapujeme, abychom mohli dobře naplánovat dlouhodobější využití prostoru,“ vysvětluje ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.

Při pohledu na prostor tržnice nelze minout také budovu bývalých městských jatek. Odjakživa k tomuto prostoru patřila a veřejnost ji jako součást olomoucké tržnice stále vnímá. V ideálním případě by bylo velmi žádoucí tuto stavbu do nového konceptu tržiště také zapojit, město však není jejím vlastníkem, a tak na její využití nemůže mít velký vliv, hodlá ale se současným vlastníkem jednat a rádo by s ním spolupracovalo.

Výhledově by se tedy olomoucká tržnice měla stát nejen místem, kam Olomoučané chodí nakupovat výpěstky od místních pěstitelů, ale také alternativním prostorem pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí města a už příští sezónu by zde lidé mohli najít kromě již tradičního vyhlídkového kola třeba také veřejné kluziště.

Na správu a údržbu tržiště Výstavištěm Flora Olomouc vyčlenilo město do konce roku 2022 celkem 1,7 milionu korun. Náklady na další úpravy prostoru a dlouhodobější plány se budou vyjasňovat postupně, pravděpodobně v průběhu podzimu letošního roku, až i vedení Výstaviště Flora získá lepší obrázek o tom, co vše bude s rozvojem olomouckého tržiště souviset.