Artefakty z Velké Moravy se stěhují do nového Cyrilometodějského centra

STARÉ MĚSTO – Pracovníci Slováckého muzea chystají převoz 3,5 tisíce beden artefaktů z období Velké Moravy do nově postaveného Cyrilometodějského centra. Než budou všechny památky uloženy, muzejníky čeká dlouhá mravenčí práce.

Třípodlažní budova nabídne moderní zázemí pro archeology, depozitáře, odbornou knihovnu i nové expozice pro návštěvníky. Hlavní expoziční sál bude věnován velkomoravskému období, další představí muzejní archeologické sbírky a seznámí návštěvníky s pravěkem na Uherskohradišťsku. Hlavní expozice provede životem a odkazem sv. Cyrila a Metoděje. Chybět nebude ani přednáškový a prezentační sál pro veřejnost.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V současnosti v centru probíhají práce v interiéru, jako montáž ocelových konstrukcí nebo příprava rozvodů. Poslední měsíce pak pracovníci muzea kompletují materiály a objekty do výstavních prostor. „Naši kurátoři už mají zpracovány podklady pro úvodní projekce v expozicích,  s architektem dolaďují grafiku, připravují texty, v depozitářích finišují  s výběrem  exponátů,“ popsala krajská radní pro kulturu Zuzana Fišerová.

Souběžně s přípravou expozic zaměstnanci stěhují do nových depozitních  prostor rozsáhlou archeologickou sbírku Slováckého muzea. Stěhování probíhá postupně. Některé vzácné sbírkové předměty musí pracovníci převézt s maximální opatrností. Také se musí vytvořit přehledný systém a artefakty uložit v nových depozitářích. „Naše oddělení má na to naplánováno celkem třicet stěhovacích dnů, začali jsme v lednu a průběžně budeme pokračovat až do května,“ uvedl vedoucí archeologického oddělení Slováckého muzea Tomáš Chrástek.

Výstavba Cyrilometodějského centra vyšla celkem na 123 milionů korun. Téměř 90 milionů pokryla evropská dotace, necelých 25 milionů věnoval Zlínský kraj a 9 milionů hradí Slovácké muzeum.

Foto: Zlínský kraj
Foto: Zlínský kraj
Foto: Zlínský kraj
Foto: Zlínský kraj
Foto: Zlínský kraj